Nikolić: Nema bojazni od katastrofalnih nepogoda Tanjug

Objavljeno: 03.07.2018. 10:59 Izmenjeno: 03.07.2018. 23:11

Iako vremenske prognoze nisu najpovoljnije, u Sektoru za vanredne situacije ističu da nema bojazni od vremenskih nepogoda katastrofalnih razmera.

„Po sadašnjim najavama, nema takvih bojazni, ali moramo biti spremni i na veću količinu padavina na određenim lokacijama. Najveći problem prave bujice i to na stabenim, ali i na ekonomskim objektima“, izjavio je pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Goran Nikolić.

On je za RTS rekao da se scenario iz 2014. godine, kada su Srbiju zahvatile katastrofalne poplave, neće ponoviti jer nema ciklona, već je reč o kratkorocnim nepogodima.

„Materijalnu štetu je teško spreciti, ali je najbitnije sačuvati živote. Česta su i atmosferska pražnjenja koja izazivaju požare kao i aktivacija klizišta. Okolina Beograda kada je reč o klizištima ima višedecenijski problem koji se u ovakvim vremenskim uslovima pogoršava“, kaže Nikolić.

Prema njegovim rečima, samo u okolini Beograda poslednjih dana je zbog nepogoda evakuisano više od 200 građana, a 160 objekata je poplavljeno.

U samom Sektoru za vanredne situacije je slika znatno bolja nego ranije jer je formirano više timova, a radi se na nizu projekata za koje je ipak potrebno vreme.

„Ima dosta toga što treba da se zanovi kada je reč o objektima i opremi. Ipak, 150 novih pripadnika je primljeno u Sektor za vanredne situacije, a imamo već novi konkurs za još 100 ljudi. U toku je i nabavka vozila i opreme, a kroz kapitalne projekte takođe se radi i na obnovi naših objekata“, dodao je Nikolić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana