Reciklažna ostrva u cilju zaštite životne sredine Tanjug

Objavljeno: 25.11.2019. 11:53 Izmenjeno: 25.11.2019. 19:58

U krugu stadiona FK „Crvena zvezda“, postavljena su reciklažna ostrva za prikupljanje reciklažnog otpada, u cilju zaštite životne sredine.

foto Beoinfo

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević kaže da će ove godine u Beogradu biti postavljeno 57 reciklažnih ostrva.

Stadioni su mesta s velikom koncentracijom ljudi, a samim tim i značajnom količinom smeća koju ostave iza sebe, zbog čega je bitno da se na takvim mestima postave reciklažna ostrva, rekao je Nikodijević.

On je naglasio da je usvajanjem strategije Beograda za upravljanje otpadom preduzeto niz mera koje treba da dovedu, pre svega, do bolje selekcije i većeg broja reciklažnih mesta.“Upravo jedna od mera jeste i postavljanje reciklažnih otpada, kako bi se vršila separacija otpada na mestu nastanka. Da bismo mogli sa građanima da vršimo primarnu selekciju otpada neophodno je da postavimo dovoljan broj reciklažnih ostrva“, rekao je Nikodijević.

On je dodao da posebnu zahvalnost Beograd duguje fudbalskom klubu Crvena zvezda, koji je podržao citavu akciju, kao učesnik kampanje za separaciju i preradu otpada.

Prema njegovim rečima, samo do kraja ove godine predviđeno je da u glavnom gradu bude postavljeno 57 reciklažnih ostrva.

„Mi ćemo u budućnosti svim zainteresovanim subjektima koji su korisnici komunalanih usluga, ukoliko postoje zahtevi i potrebe, izaći u susret i napraviti posebna reciklažna ostrva“, poručio je Nikodijević i dodao da je važno da se kod svih razvije svest o održavanju životne sredine.

Ivana Vilotijević, sekretarka za zaštitu životne sredine istakla je da je Beograd od 2016. do 2018. godine postavio 59 reciklažnih ostrva.

„Načinjen je veliki pomak i sa pozitivnim razvijanjem svesti povećava se i budžet Beograda, i onda sa takvim pristupom imamo jedan u potpunosti zatvoren krug“, izjavila je Vilotijević.

Predsednik FK Crvena zvezda, Svetozar Mijailović rekao je da se klub kao jedna društveno-odgovorna organizacija uključuje u ovakve akcije grada, radi rešavanja, kako kaže, velikog zadatka društva.“Mi smo uključeni u deo aktivnosti za ekološko ponašanje i već imamo određene pilot projekte koji će se realizovati uskoro, a sve sa ciljem da se zaštiti priroda. Ljudi koji vole fudbal imaju itekako značajan dodir sa rešavanjem ekološkog pitanja“, istakao je Mijailović.

JKP „Gradska čistoća“ će u budućnosti raditi na postavljanju reciklažnih ostrva u svim osnovnim i srednjim školama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana