Nikodijević:Beograd ostvaruje prihod separacijom otpada Beoinfo

Objavljeno: 05.12.2019. 12:28 Izmenjeno: 05.12.2019. 14:08

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević obišao je sa sekretarkom za zaštitu životne sredine Ivanom Vilotijević i direktorom JKP „Gradska čistoća” Markom Popadićem reciklažni centar ovog preduzeća na Adi Huji. 

foto Beoinfo

Tokom obilaska, Nikodijeviću je prikazana nova oprema koju je ovo preduzeće nabavilo, tri specijalna vozila za prikupljanje otpada, grajfer i viljuškar, kao i presu za baliranje otpada, kapaciteta 100 tona i kombinovanu multifunkcionalnu mašinu za reciklažu.

Nikola Nikodijević je istakao da tehnologija u celom svetu napreduje i da je ono što se nekada smatralo klasičnim otpadom danas predstavlja priliku za zaradu.

– Pre svega, želimo da promenimo svest građana tako da oni postanu partneri u zajedničkom poslu, ali i da „Gradsku čistoću” pripremimo za poslovanje u 21. veku. Od otpada se može zaraditi novac koji može biti upotrebljen na korist svih građana Beograda, a ove godine zbog toga smo postavili nove kontejnere za reciklabilni otpad na Starom gradu i Vračaru. Za te svrhe potrebna je i odgovarajuća oprema koju je „Čistoća” nabavila i očekuje se da ovo gradsko preduzeće od reciklabilnog otpada ove godine prihoduje četiri miliona evra. Naša ideja je da u budućnosti na svih 17 gradskih opština imamo reciklažna dvorišta i da ovaj sistem bude efikasniji i profitabilniji. Zato nam je potrebna saradnja sa građanima, a trenutno imamo 57 reciklažnih ostrva u Beogradu gde postoje različiti kontejneri za pravilno raspoređivanje otpada – kazao je Nikodijević.

On je najavio i da će građani koji budu razvrstavali otpad biti nagrađivani umanjenjem računa za iznošenje smeća, te da će isti princip biti primenjen i na privredne subjekte.

– „Gradska čistoća” ima 2.000 potpisanih ugovora sa privrednim subjektima kojima je omogućeno da, ako sami separatišu otpad, isti bude potpuno besplatno iznesen, uz dobijanje uverenja o kretanju otpada. Omogućićemo građanima dovoljno kontejnera i individualnih kanti za reciklabilni otpad jer je ključ uspeha da građani razumeju da smo u ovom poslu partneri. Što više tako skupljenog otpada značiće novac za neke druge projekte, ali i čistiji grad. Naš sekretarijat i „Gradska čistoća” zajedno rade sa najmlađima na edukaciji, i to je naš zalog za budućnost. Planovi i strategije koje smo usvojili treba da zajedničkim radom dovedu do zdravije životne sredine i kvalitetnijeg života u glavnom gradu – kazao je Nikola Nikodijević.

Sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević istakla je da je sistem upravljanja otpadom u Beogradu dobro postavljen i zaokružen sistem.

– Od početka do kraja sve je planski oformljeno, od potrebnih sudova do mehanizacije i pripreme otpada za dalju distribuciju. U poslednje dve godine nabavljeno je 17 vozila za praćenje i selekciju otpada, podeljeno je 27.000 kanti individualnim domaćinstvima, a pripremamo i planove za izgradnju transfer stanice u Zemunu i Mladenovcu kojim bi, tehnološki posmatrano, „put otpada” imao puni smisao – kazala je Ivana Vilotijević, istakavši kao veoma važne činioce ove godine donetu Odluku o upravljanju otpadom i izradu Lokalnog plana o upravljanju otpadom 2021–2031. godine.

Direktor „JKP „Gradska čistoća” Marko Popadić je istakao da je zahvaljujući pomoći Grada Beograda i Sekretarijata za zaštitu životne sredine ovo gradsko preduzeće ove godine povećalo prihod od reciklabilnog otpada za gotovo milion evra.

– U saradnji sa nadležnim sekretarijatom zamenili smo ove godine 50 podzemnih kontejnera, a sledeće godine privešćemo nameni još 150. Podelili smo 17.000 plavih kanti za reciklabilni otpad, nastavljamo sa postavljanjem reciklažnih ostrva, a krenuli smo i u projekat edukacije dece ranog školskog uzrasta. Vozila smo obeležili porukama o važnosti reciklaže i sve što činimo želeli bismo da rezultira zdravijim gradom i smanjenim pritiskom na jedinu gradsku deponiju u Vinči – rekao je Popadić.

Obilasku reciklažnog centra na Adi Huji prisustvovali su predsednik Nadzornog odbora JKP „Gradska čistoća” Aleksandar Lučić, kao i izvršni direktor ovog gradskog preduzeća za poslove reciklaže Mihailo Dosković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana