Nikodijević: Šinski sistem biće dominantni deo javnog prevoza u Beogradu Beoinfo

Objavljeno: 14.04.2021. 14:06 Izmenjeno: 14.04.2021. 14:06

Grad Beograd planira nabavku 130 tramvajskih i 154 trolejbuskih vozila do 2033. godine, najavio je  u Moskvi predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević prilikom obilaska kompanije „PC Transport systems”

Grad Beograd će nastaviti sa obnavljanjem voznog parka. Cilj je komforniji i pouzdaniji javni prevoz za naše građane, najavio je Nikodijević i podsetio da je prosečna starost tramvaja na ulicama prestonice 34 godine, a trolejbusa 11 godina.

– Zato je delegacija Beograda u poseti fabrici šinskih vozila u Moskvi kako bi se upoznala sa tehnologijom i iskustvima koje nam može ponuditi ruska strana. Zahvalni smo domaćinima što nam je pružena mogućnost da na licu mesta vidimo proizvodni pogon za šinska vozila, njihovu tehnologiju servisiranja, te da se informišemo o iskustvima u oblastima održavanja i tehničke podrške – naveo je Nikodijević.

Najavio je da će u skoroj budućnosti dominantni  prevoz u Beogradu postati šinski sistem. Takav vid javnog prevoza će, kako je rekao, omogućiti brži prevoz građana, ali i ravnomerniji razvoj grada.

Podsetio je da Grad Beograd od 2019. godine konstantno obnavlja autobuski vozni park.

– Nabavljeno je ukupno 244 autobusa sa „evro 6” motorom. U toku je postupak nabavke 10 vozila sa elektromotorima, kao i sto autobusa sa pogonom na tečni gas, odnosno na ekološki prihvatljiva goriva – naveo je predsednik gradskog parlamenta.

Strategijom razvoja javnog linijskog transporta putnika i Planom generalne regulacije šinskih sistema planirano je proširenje beogradske tramvajske mreže od 41,3 kilometra (31 kilometar do 2033. godine), kao i izgradnja četiri nova tramvajska depoa.

„PC Transport systems” je ruska kompanija specijalizovana za proizvodnju gradskih električnih vozila: tramvaja, trolejbusa i električnih autobusa. Od svog osnivanja, postala je vodeći ruski proizvođač tramvajskih kola i lider u primeni inovacija u gradskom električnom transportu.

Delegacija Beograda, koju predvodi predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, boravi u trodnevnoj poseti Moskvi i Sankt Peterburgu. U delegaciji su gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević i direktor GSP „Beograd” Radiša Momčilović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana