Neprekidnost logističke podrške na vežbi „Manevri 2022“ tanjug

Objavljeno: 03.11.2022. 10:05 Izmenjeno: 03.11.2022. 10:09

U prvoj fazi vežbe komanda i jedinice Centralne logističke baze sprovele su operativno planiranje.

foto tanjug

 

U okviru združene vežbe „Manevri 2022“, posebna pažnja se poklanja uvežbavanju i proveri sposobnosti logističkih jedinica, pre svega Centralne logističke baze, za pružanje podrške vežbajućim sastavima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U skladu sa zadatim supozicijama, ove jedinice su u terenskim uslovima angažovane na izdavanju i doturu sredstava i opreme snagama Vojske Srbije, koje realizuju taktička uvežbavanja i bojeva gađanja na stalnim i privremenim poligonima u Republici Srbiji.

U prvoj fazi vežbe komanda i jedinice Centralne logističke baze sprovele su operativno planiranje, da bi potom do udaljenih lokacija realizovale dotur širokog spektra ubojnih sredstava neophodnih za izvođenje obuke i planiranih gađanja na vežbi.

Ostvarena je neprekidnost snabdevanja vežbajućih sastava kritičnim ubojnim sredstvima, što predstavlja važan preduslov za uspešno izvođenje kako složenih vežbovnih aktivnosti tako i operacija Vojske Srbije, ali i potvrdu visoke osposobljenosti profesionalnog sastava za pružanje logističke podrške jedinicama Vojske Srbije.

Kada je reč o vežbovne aktivnosti jedinica Vojske Srbije na reci, na delu Dunava kod Begeča jedinice Rečne flotile realizuju vežbovne aktivnosti i taktičko-tehnička uvežbavanja za izvođenje borbenih dejstava na rekama i u zahvatu unutrašnjih plovnih puteva.

Tokom višednevnih aktivnosti, koje se realizuju u okviru združene vežbe „Manevri 2022“, plovne i ronilačke jedinice rešavaju raznovrsne taktičke zadatke u plovidbi, koje u skladu sa namenom Rečna flotila izvršava u odbrambenim i napadnim operacijama Vojske Srbije.

Akcenat je na uvežbavanju rada brodskih posada u različitim stepenima pripravnosti, te taktičkih radnji prilikom izviđanja i kontrole plovnih puteva, izvođenja protivbrodskih i protivminskih dejstava, protivdiverzantske odbrane brodova i spasavanja i evakuacije povređenih.

Uspešna realizacija složenih taktičkih zadataka koji su na vežbi postavljeni pred jedinice Rečne flotile potvrđuje visok nivo osposobljenosti za pružanje podrške snagama Kopnene vojske u operacijama u zahvatu unutrašnjih plovnih puteva i efikasnu upotrebu snaga i plovnih sredstava u naoružanju ove jedinice, navedeno je u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana