Neda Arnerić dobitnica Beogradskog pobednika Tanjug

Objavljeno: 31.01.2018. 14:38 Izmenjeno: 31.01.2018. 14:38

Glumica Neda Arnerić ovogodišnja je dobitnica FEST-ove nagrade Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, saopštili su iz organizacije festivala.

Više od 110 filmskih uloga i 40 pozorišnih predstava je iza ove glumačke dive koja je obeležila zlatne godine jugoslovenskog filma.

Neda je jedna od naših glumica sa najvećim brojem uloga, a među njima su uloge u filmovima „Jutro“, „Višnja na Tašmajdanu“, „Sutjeska“, „Ko to tamo peva“, „Sumnjivo lice“…

Ipak uloga koja ju je uverila da je ispekla zanat, i da je postala glumica jeste Delfina u filmu „Ispravi se, Delfina“ u režiji Aleksandra Ðurčinova.

Za tu je ulogu na filmskom festivalu u Puli nagrađena Srebrnom arenom, a za ulogu u filmu „Haloa-praznik kurvi“ u režiji Lordana Zafranovića, dobila je Zlatnu arenu.

Takođe je dobitnica nagrade „Carica Teodora“ na festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu, 2009. dobila je Plaketu Jugoslovenske kinoteke, a 2010. nagradu Pavle Vuisić za životno delo.

Predsednica žirija Glavnog takmičarskog programa na 43. FEST-u Neda Arnerić bila je 2015. godine.

Rođena je 15. jula 1953.godine u Knjaževcu, i od malih nogu pokazivala je interesovanje prema glumi i sceni. Već kao trinaestogodišnja devojčica snimila je svoj prvi film „San“, čime je osvojila prvo reditelja Purišu Ðorđevića, a onda i celu Jugoslaviju.

U Beogradu je završila Devetu gimnaziju, a 1968.godine upisala se na Akademiju za pozorište, film, radio, i televiziju.

Neda je pokazivala interesovanje i prema umetnosti, pa je 1980. diplomirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, što joj je omogućilo da 2005. godine postane umetnička direktorka „Niš art“ fondacije u Nišu.

U periodu od 1985. godine do 1999. vodila je sopstvenu galeriju Atrijum u Beogradu. Od 1998.godine predaje „Javni nastup“ u Centru modernih veština u Beogradu.

Nagrada Beogradski pobednik Nedi Arnerić biće dodeljena na predstojećem FEST-u koji će se održati od 23. februara do 4. marta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana