Ne radi se samo o Kosovu, cilj da se zaustavi uspešna Srbija Tanjug, Studio B

Objavljeno: 01.06.2021. 08:53 Izmenjeno: 01.06.2021. 20:05

Raste pritisak SAD i EU na Srbiju da se dođe do rešenja za Kosovo i Metohiju, ali to nema veze samo sa zahtevom da Beograd prizna Kosovo, već je cilj da se Srbija zaustavi u ekonomskom rastu, rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na TV Hepi.

Vučić je, u emisiji „Ćirilica“ na TV Hepi, kazao da se vidi narastajući pritisak SAD i EU da se dođe do rešenja, a za njih rešenje je uvek priznanje.

Ukazao je da nikada niko Vljosu Osmani neće da ispravi kada govori o međusobnom priznanju, genocidu, kada kaže da su Srbi serijski silovatelji, kada traže da dobiju ratnu odštetu, a oni otcepljivali teritoriju.

Naglasio je da oni pišu non pejpere, od kojih nijedan nema veze sa Beogradom, a onda optužuju srpske vlasti da stoje iza njih.

Na konstataciju da tvrde da iza non pejpera stoje Vladimir Putin i on, Vučić je rekao ironično da su on i Putin sigurno toliko moćni da objave tako nešto u „Koha ditore“, koji vodi čovek koji je srž prištinskog pregovaračkog tima.

„Naravno da znaju da su to sve laži, ali je potrebno Srbiju doterati uza zid, da bude u teškoj situaciji zbog njihovih geopolitičkih interesa. Ne radi se samo o priznanju Kosova, to je samo jedan deo. Postoji drugi problem, a to je da se zaustavi Srbija u ekonomskom rastu“, podvukao je Vučić.

Podsetio je da je Srbija 2014. bila četvrta u regionu po visini plata, a danas prva, i neprestano povećava razliku.

Istakao je da se postavlja pitanje zašto bi nekome to odgovaralo.

„Čuo sam od jednog kineskog zvaničnika da nije sve u vezi Kosova, već da preko Kosova žele da sruše celu Srbiju. To nije daleko od istine, iako će govoriti da su najmoderniji i najbolji oni političari koji će sa oduševljenjem prihvatiti nezavisnost Kosova, a da Srbija ne dobije ništa, samo lepu priču u novinama, povremeno, pa da zarvšimo kao makedonski premijer Zoran Zaev oko Prespanskog sporazuma“, rekao je on.

Vučić je dodao da se, kao i u slučaju blokade Severne Makedonije od Bugarske, kada kažu da jedna mala zemlja, može da blokira odluku EU, uvek nasmeje.

 

Ideja o Kosovu u NATO za još veći pritisak na Srbiju

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je ideja da tzv. Kosovo uđe u NATO, ako ne bude moglo u Ujedinjene nacije, koju je lansirao profesor Džon Hopkins Univerziteta Danijel Server, još jedan način da se vrši ozbiljan pritisak na Srbiju po pitanju KiM.

“To je ideja koju su pustili u opticaj Server, i naravno jedan Srbin. Ideja je da se do do određenog nivoa podigne odnos Španije, Grčke, Slovačke i Rumunije sa Prištinom, jer im Kipar za to nije potreban. A, onda je hrabro grčko rukovodstvo MSP-a, čitaj oni koji su spremni da okrenu leđa Srbiji, spremni su da kažu da oni to prihvate, jer ne moraju u potpunosti da priznaju KiM”, rekao je Vučić za TV Hepi.

Zatim bi se, objašnjava, Amerikanci pojavili sa bilateralnim zahtevom, u kojem bi rekli da oni, u ime i za račun Kosova podnose zahtev za ulazak Kosova u NATO, i da ga u Alijansu prime.

“Time su Srbiji dodatno vezali ruke, napravili bezbroj problema. I to je jedan od načina ozbiljnih pritisaka i na mene i na Srbiju”, rekao je Vučić.

Na konstataciju da nas NATO okružuje sa svih strana, Vučić je rekao da on ima vrlo fer odnos sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom, te da protiv NATO ne može ništa da kaže, jer su u poslednjim godinama poštovali sve što je dogovarano.

Dodao je da nam je NATO pomogao i da sačuvamo mir na Kosovu i Metohiji.

“Sve to nije lako. Mi smo vojno neutralna zemlja, i po skupštinskim aktima, a to stoji i u programskom opredeljenju najveće stranke – čuvanje vojne neutralnosti. I NATO nije pravio probleme po tom pitanju”, rekao je Vučić.

On je poručio da je važno da Srbija ekonomski može da napreduje i da niko ne misli da može da ugrožava našu zemlju.

“To nije i neće biti lako. Ne možemo da se poredimo sa najvećom silom na svetu, ali porediti Srbiju iz 2008. ili 2009. godine i 2021. godine – to su različiti pojmovi, nisu iste kategorije”, konstatovao je Vučić.

On je naveo i da Srbija ima petostruko ozbiljniju armiju nego 2012. godine.

Dodao je i da su u vreme bivše vlasti tenkovi sečeni i prodavani.

“Mi smo strele uništavali, koje su nam danas potrebne, jer je to ozbiljno i gadno oružje. Ali, sada nabavljamo mnogo više i svaki građanin biće ponosan kada u martu ili aprilu bude video šta imamo. A, do tada, tišina”, rekao je Vučić.

 

Srbija prva u Evropi po rastu BDP u 1.kvartalu od 1,7%

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija prva u Evropi po rastu BDP-a u prvom kvartalu od 1,7 odsto, a da je na drugom mestu Francuska sa rastom od 1,5 odsto.

Vučić je gostujući u Ćirilici na TV Hepi rekao da su to zvanične fleš procene.

„Litvanija je na trećem mestu, Slovačka četvrta, a onda su svi u minisu od Portugala, Španije, Nemačke i Austrije do svih drugih koji su tu prema nuli. Srbija je u prvom kvartalu ove godine broj jedan u Evropi, po onima koji su dostavili svoje statističke podatke“, naglasio je Vučić.

 

Veliki, koordinisani pritisci zbog KiM, znali za to

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da su poslednje najave o podizanju nivoa odnosa Prištine i Atine i moguće otvaranje kancelarije Španije u Prištini, deo velikih i sve ozbiljnihih pritisaka koji su očekivani, te da je reč o očigledno koordinisanoj akciji, ali da je važno da kod nas ne bude panike.

“Za nas je važno da nema panike za Srbiju. Mi smo i predosetili i znali da se ovakve stvari dešavaju”, rekao je Vučić u emisiji Chirilica na TV Hepi, na konstatciju da se situacija oko KiM komplikuje, da se najavljuju špansko i grčko priznanje Kosova i Metohije.

Vučić je ukazao da su Grci sa tzv. Kosovom odavno prevazišli nivo oficira za vezu, a da su, nakon što je Priština uvela protivpravne takse Beogradu, uspostavili i tzv. trgovinsku kancelariju sa Kosovom, kako ga oni, kaže, nazivaju.

“To je za nas bilo iznenađenje i nadali smo se da neće ići dalje. Ali, onda je u petak, u pet posle podne naš ambasador u Grčkoj pozvan u njihov MSP i obavešten da dalje unapređuju odnose sa Kosovom, a tu kancelariju unapređuju u Kancelaciju za kosovske interese, što je direktan prevod i podižu nivo komunikacije do nivoa političkih direktora u MSP”, rekao je Vučić.

Dodao je da mu je čudna najava posete ministra spoljnih poslova Grčke Dendijasa Prištini.

“To je za nas bolno, razočaravanjuće, teško. Da ne govorim ja da li je to pritisak, ili grčka politika, da ne vređam Grčku, to je prijateljska zemlja. U nadi da neće doneti pogrešnu odluku kao Izrael”, ukazao je Vučić.

Primetio je da se vidi da je koordinisana akcija, jer se najavljuje da Španija uspostavlja prvu kancelariju, na nižem nivou – sve u isto vreme.

I to, kako je istakao, dan uoči posete Metjua Palmera i Miroslava Lajčaka Beogradu i nekoliko dana ili nedelja uoči nastavka dijaloga u Briselu.

“Da su slučajnosti – mnogo bi ih bilo. A, u slučajnosti ne treba da verujemo”, naglasio je predsednik Srbije.

Poručio je da nema potrebe za panikom, jer je sve to, kaže, deo velikih, sve ozbiljnijih pritisaka koji su očekivani, da se dođe do rešenja, a to je priznanje Kosova.

 

SRB mora da vodi pametnu politiku, ne sme da se izoluje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija mora da prati šta se zbiva u svetu, a ne da radi kao devedesetih godina kada nas ništa nije interesovalo i kada smo bili izolovani i ušli u ratove.

„Mi smo pogrešno ušli u devedesete godine, ne razumevajući šta se zbiva u svetu, niti pad Berlinskog zida niti drugo. To je za nas bilo nevažno, jer mi smo bili sila ovde i nije nas interesovalo šta se zbiva u svetu. Mi moramo danas da pratimo šta se zbiva u svetu i ne možemo sebe da izolujemo od Amerike, Rusije i Evrope. To Srbija ne može sebi da priušti, jer će onda sve sa ove table (o ispisanim ekonomskim uspesima) da nestane preko noći“, naglasio je Vučić gostujući na TV Hepi u Chirilici.

Predsednik je poručio da nemamo više pravo da se vraćamo u tamu i propast 2000-tih godina, pljačku i sveopštu tajkunsku otimačinu, niti ratove i sukobe i inflaciju iz devedesetih godina.

„To Srbija sebi ne sme da dozvoli. Nijedno ni drugo, zato Srbija mora da vodi pametniju politiku, ali politika u kojoj neće da dozvoli sebi da je bilo ko ponižava, i da se drži čvrsto, a političari neka se žrtvuju, to je naš posao“, naveo je Vučić.

Tako da cilj Srbija mora da bude nastavak reformi, rad, unapređenje pravne države, ali pre svega da imamo više pruga, puteva, bolnica, muzeja… , rekao je Vučić.

Istakao je da je ova vlast otvorila u prethodnih pet godina čak tri nova naučna instituta: Biosens instituta za digitalnu poljoprivedu, Istitut za informatičku tehnologiju u Kragujevcu i Institut za veštačku inteligenciju u Novom Sadu.

„Od vremena SFRJ nijedan novi institut pre toga nije bio otvoren“, dodao je on.

Vučić je rekao da upravo treba da otvorimo Biofor institut za sekvenciranje genoma.

„I da pokažemo koliko nauka u Srbiji može da napreduje i koliko smo spremni da u to ulažemo. To su tektonske promene i stvari koje ljudi mogu da vide“, istakao je predsednik Srbije.

 

SRB na evropskom putu, nećemo uvoditi sankcije Kini i Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija nastaviti svoju politiku vojne neutralnosti i evropskog puta, bez sankcija Kini i Rusiji.

Vučić je, upitan da li je u aktuelnom dobu moguće sačuvati politiku neutralnosti, na TV Hepi rekao da već devet godina sluša kako je to nemoguće.

„Mi ćemo je čuvati. Nemamo šta da se opredeljujemo. Srbija se nalazi na putu učlanjenja u EU, Srbija je vojno neutralna, ali, takođe, neće da ruši svoje odnose i ima odlične odnose sa Kinom i Rusijom. Nećemo da uvodimo sankcije Kini i Rusiji“, poručio je on.

Rekao je da se ne radi o nikakvom balansiranju, već da se radi o politici koja se pokazala kao najbolja za građane ove zemlje.

„Takvu ćemo politiku nastaviti, a onda neka neki drugi dođu da vode svoju politiku“, kazao je on.

Vučić je ponovio da ga naredna tri dana očekuju veoma teški sastanci.

 

Nisam pravio metafore – pravili su ćevape od ljudi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da govoreći o monstruoznim zločinima kriminalne grupe Veljka Belivuka nije pravio metafore i da nije preterao kada je govorio da su pravili ćevape od ljudskog mesa.

Vučić je za TV Hepi kazao da su ga napadali što je govorio o ćevapima i da je čuo iz nekih ambasada da je preterao s tom izjavom.

„Nisam ništa preterao. Pravili su ćevape od ljudskog mesa, ti monstrumi. Imamo dokaze za to“, podvukao je on.

Upitao je kako neki mogu da se igraju s tim, da pišu „evo jedem Goksija“, aludirajući na Vladimira Vuletića.

„Ajde to što si pedofil znamo, i zbog toga bežiš od poligrafa, jer znaš da će jedno od pitanja biti to. Ali kako možeš da se smeješ tome da nekoga jedeš. Pričate o čoveku čije su sve delove tela odsekli“, naglasio je Vučić.

Rekao je da nisu gotovo ništa pokazali od dokaza koji postoje.

Kada je reč o Radoju Zviceru, kaže da je poznato da ima samo jednog šefa, i da i Amerikanci i svi drugi to znaju.

Vučić je rekao da nije lako da se uđe u sukob sa tako snažnim interesima, tako bogatim ljudima koji nisu zaradili sav taj novac, jer su obrazovani.

„Mislite da će lako da puste da ih neki mali Vučić pobeđuje i vodi suprotnu politiku od one koju žele? Biće tu još bezbroj laži, kao što je bilo za Jovanjicu“, konstatovao je on.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana