NBS: Niži troškovi plaćanja mobilnim telefonom uz QR kod Tanjug

Objavljeno: 07.05.2018. 17:09 Izmenjeno: 07.05.2018. 13:11

U cilju podsticanja veće upotrebe „pametnih“ mobilnih telefona za svakodnevna plaćanja, Narodna banka Srbije je pripremila dokument kojim se standardizuju podaci potrebni za izvršenje plaćanja upotrebom dvodimenzionalnog bar koda, tzv. QR koda.

U cilju podsticanja veće upotrebe „pametnih“ mobilnih telefona za svakodnevna plaćanja, Narodna banka Srbije je pripremila dokument kojim se standardizuju podaci potrebni za izvršenje plaćanja upotrebom dvodimenzionalnog bar koda, tzv. QR koda.

Plaćanja inicirana korišćenjem QR koda imaju potencijal da smanje troškove platnih transakcija i učine elektronska plaćanja jednostavnijim, čime se građani podstiču da koriste bezgotovinske oblike plaćanja, saopšteno je iz NBS.

Dovoljno je samo da korisnik usmeri kameru telefona i skenira QR kod da bi se plaćanje iniciralo, čime se smanjuje mogućnost da korisnik napravi grešku prilikom unosa podataka vezanih za plaćanje. Popularnost QR koda kod mobilnih plaćanja u svetu konstanto raste s obzirom na rast broja korisnika „pametnih“ telefona.

NBS je „Preporuke za upotrebu QR koda pri prezentovanju elemenata naloga za prenos“ pripremila u saradnji sa predstavnicima Privredne komore Srbije i Udruženja banaka Srbije.

Cilj dokumenta, koji se stavlja na javnu raspravu, jeste standardizacija elemenata naloga za prenos kojim se inicira plaćanje, a koji su sadržani u QR kodu na štampanim računima – fakturama (npr. privrednih društava koje pružaju komunalne usluge), kao i u procesu iniciranja i izvršavanja instant plaćanja na internet i fizičkim prodajnim mestima, kada navedeni kod prezentuju trgovac (npr. na tabletu ili POS terminalu), odnosno kupac (u aplikaciji za mobilno bankarstvo).

Imajući u vidu da NBS trenutno radi na implementaciji najsavremenijeg platnog rešenja – sistema za instant plaćanja koji će početi sa radom u drugoj polovini ove godine, i da je kao jedan od modela za primenu ovog rešenja na prodajnom mestu predviđeno upravo korišćenje QR koda, jasno je da je standardizacija elemenata naloga za prenos od izuzetnog značaja i za realizaciju tog projekta, navodi se u saopštenju.

NBS poziva predstavnike banaka, privrednih subjekata i sve druge zainteresovane strane da u okviru javne rasprave dostave svoje sugestije i primedbe na dokument do 21. maja 2018. godine, na kabinet@nbs.rs.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana