Naredne sedmice najjače ubrzanje virusa, gvozdena disciplina Tanjug

Objavljeno: 27.03.2020. 10:54 Izmenjeno: 27.03.2020. 21:24

Naredna sedmica najbitnija jer se tada može očekivati najjače ubrzanje širenja korona virusa, dok će u petoj nedelji epidemija polako doći do vrha, izjavio je epidemiolog Predrag Kon i dodao da je za sada situacija „solidna“.

On je rekao da smo zahvaljujući merama uspeli da za 6, 7 dana da usporimo virus i njegovo očekivano ubrzanje.

Kon je na veb konferenciji „Tu smo“ istakao je da je potrebna gvozdena disciplina i da smo do sada mogli da pratimo situaciju, odnosno tačno da znamo ko se od koga zarazio.

Istakao je da se naredne dve nedelje može očekivati povećanje broja obolelih, ali i smrtnih slucajeva.

„Nažalost situacija je ocekivana i takva kakva jeste. Pretnja i dalje postoji. Jako je važno da posebno u naredne dve nedelje imamo gvozdenu disciplinu“, rekao je Kon.

Govoreći o zbrinjavanju na Sajmu on je objasnio da će na sajam ihci samo oni koji već imaju dijagnozu ili su ranije ležali negde pa su u završnoj fazi infekcije i imaju lakše simtome.

Upitan kada će Sajam biti spreman i da li su već prebaceni prvi pacijenti, on je rekao da je sve spremno i da nema informaciju da su pacijenti počeli da tamo odlaze.

Naveo je da je izuzetno važno da hronični bolesnici uzimaju terapiju i poštuju savete i ne izlažu se rizicima.

U toku je prva veb konferencija pod nazivom „Tu smo“, koju organizuje Forum pacijenata Srbije, a na kojoj medicinski stručnjaci govore o korona virusu i o njegovom uticaju na druge bolesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana