Otvoren „Nacionalni kongres sestrinstva” Studio B

Objavljeno: 23.09.2019. 14:36 Izmenjeno: 23.09.2019. 15:05

Šesti nacionalni kongres sestrinstva trajaće od 23 do 25 septembra. Kongres je medjunarodnog karaktera i organizuje ga Udruženje medicinskih sestara-tehničara Kliničkog centra Srbije.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović otvorio je šesti „Nacionalni kongres sestrnstva” u „Sava centru”. Kongres je međunarodnog karaktera i održava se od 23. do 25. septembra u organizaciji Udruženja medicinskih sestara-tehničara Kliničkog centra Srbije „Sestrinstvo”.

Andreja Mladenović je istakao da je ovaj kongres izuzetno značajan na listi radničkih kongresa i konferencija koje se održavaju u Beogradu.

– Jako je važno to što ste ovim kongresom, naš grad učinili značajnijim na listi kongresnih centara. Nadam se da ćete i sledeće godine izabrati Beograd kao mesto gde ćete održavati vaše skupove jer je upravo to ono što čini Beograd bogatijim. Tradicija koju sestrinstvo i posao kojim se bavite ima u našoj zemlji i u našem narodu seže u prošle vekove. Ono što je zaista značajno i čime se Beograd vrlo ponosi jeste Prva škola osnovana 1921. godine kao i prva generacija 18 medicinskih sestara koje su 1924. godine završile tu školu – rekao je Andreja Mladenović.

On je istakao da se Beograd može pohvaliti i ući u red vrlo malo gradova u svetu koji su već početkom prošlog veka mogli da imaju jednu takvu školu, ali i da školuju medicinske sestre i tehničare koji će da pruže potrebnu negu pacijentima.

–Nadam se da ćemo opravdati ono što su prethodnici ostavili za nas. Veliki broj srednjih medicinskih škola i univerziteta i medicinski fakulteti garantuju da ćete upravo i vi sa ovim kongresom unaprediti profesiju kojom se bavite – rekao je Mladenović i dodao da bez medicinskih sestara i tehničara, zdravstveni sistem ne bi mogao da funkcioniše, ne samo zbog brojnosti nego zbog značaja i stručnosti.

Predsednica udruženja „Sestrinstvo” Marija Galić istakla je da ovo udruženje predstavlja „boju sećanja, miris pamćenja i duh razvoj” što je i moto koji daje pečat svim dosadašnjim kongresima.

– Najbrojnija smo i značajna karika našeg sistema čiji se status mora neprestano poboljšavati. Ovo je profesija čija je glavna odlika istinska humanost u službi zdravlja čoveka – zaključila je  Marija Galić i dodala da su oni pouzdan oslonac pacijentima u svakoj prilici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana