Na Savskoj promenadi dočekana Kineska nova godina beoinfo

Objavljeno: 10.02.2024. 11:02 Izmenjeno: 10.02.2024. 11:04

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević i ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Ming prisustvovali su večeras dočeku Kineske-lunarne nove godine koja je, uz vatromet i veliki broj posetilaca, organizovana na Savskoj promenadi. Nikodijević je istakao da mu je izuzetna čast što u Beogradu imamo priliku da […]

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević i ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Ming prisustvovali su večeras dočeku Kineske-lunarne nove godine koja je, uz vatromet i veliki broj posetilaca, organizovana na Savskoj promenadi.

Nikodijević je istakao da mu je izuzetna čast što u Beogradu imamo priliku da zajedno proslavimo Kinesku novu godinu.

–Veoma smo ponosni na bliske i prijateljske veze između Republike Srbije i Narodne Republike Kine, kao i između Beograda i kineskih gradova. Beograd je prvi evropski grad sa kojim je Peking 1980. godine potpisao Sporazum o saradnji, što daje poseban značaj odnosima između naša dva grada – naveo je Nikodijević.

Podsetio je da su 2017. godine imali priliku da ugoste gradonačelnika Pekinga u Beogradu, kada su održani „Dani Pekinga” u našem glavnom gradu što je, kako je rekao, naišlo na izuzetan prijem kod naših sugrađana.

–Takođe, Beograd razvija vrlo bliske odnose sa gradom Šangajem, a kruna naših odnosa je potpisivanje Sporazuma o bratimljenju u maju 2018. godine.  U čitavoj istoriji Beograda samo je 30 ljudi iz čitavog sveta imalo privilegiju da budu počasni građani Beograda, a među njima su trojica velikih kineskih državnika kojima je pripala ova čast: predsednik Vlade Hua Guofeng, predsednik NR Kine Li Sijenjen, kao i predsednik Vlade Li Kećijang. To svedoči o istorijskoj bliskosti Republike Srbije i NR Kine – ukazao je Nikodijević.

Istakao je da za bratske odnose Republike Srbije i Narodne Republike Kine poseban značaj ima prijateljski odnos predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Si Đinpinga.

–Zahvaljujući tom odnosu kineska država i kineske kompanije dale su ogroman doprinos današnjem dinamičnom i ubrzanom razvoju Beograda. Danas smo jedini grad u jugoistočnoj Evropi sa direktnim letovima između Beograda i Tjenđina. Broj kineskih građana koji posećuju Srbiju i Beograd je sve veći iz godine u godinu. Završili smo veći deo obilaznice oko Beograda, Pupinov most, brzu prugu između Beograda i Novog Sada, izgradili kineski kulturni centar, započinjemo izgradnju toplodalekovoda Obrenovac – Novi Beograd.  Ali svakako za nas u Beogradu najvažnije započeli decenijski san Beograđana-izgradnju beogradskog metroa. Verujem da ćemo nastaviti da u budućnosti razvijamo prijateljske odnose između naše dve zemlje i naših gradova, dajući jedni drugima podršku  u turbulentnim odnosima savremenog sveta. Čestitam Vam kinesku novu godinu, u znaku Drvenog zmaja koji simbolizuje energiju, mudrost, zaštitu i sreću. Neka živi „čelično prijateljstvo“ Srbije i Kine – zaključio je Nikodijević.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je istakla da je proteklih nekoliko dana Srbija imala čast da bude domaćin brojnih izvođača – umetnika, muzičara iz Kine koji su svojim nastupima u Nišu, Novom Sadu, Smederevu i Beogradu obogatili našu kulturnu scenu.

–Ova manifestacija nije samo prilika za zabavu i uživanje u umetnosti već i važan korak ka jačanju kulturnih veza između naših zemalja. S ponosom mogu da kažem da naša saradnja jača, ne samo na kulturnom polju već se produbljuje u raznim oblastima. Nedavna poseta predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Pekingu i njegovo učešće na Trećem forumu za međunarodnu saradnju inicijative „Pojas i put” i potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije svedoči o snazi te saradnje – ukazala je predsednica Vlade.

Ambasador Li Ming je istakao je da doček Kineske nove godine, kao Badnje veče u Srbiji, ima poseban značaj u kineskoj kulturi i tradiciji.

–U ovom trenutku, Kina je puna radosti i mira, a svaka porodica se okuplja za novogodišnju večeru. U društvu srpskih prijatelja i kineske dijaspore je i osoblje naše ambasade, koje, iako hiljadama kilometara udaljeno od Kine, oseća toplinu svoje otadžbine. To još više dokazuje da narodi Kine i Srbije pripadaju jednoj porodici – naveo je ambasador.

U Srbiji, svečano obeležavanje Kineske nove godine i prelazak u „Godinu zmaja“ organizuju Vlada Republike Srbije, Grad Beograd, Ambasada Narodne Republike Kine u Srbiji i Institut za pojas i put. Proslava je počela 29. januara u Nišu, potom je obeležena u Novom Sadu i Smederevu. Svečanosti se završavaju 19. februara kada je zakazan koncert Kineskog nacionalnog tradicionalnog orkestra u Zadužbini Ilije Kolarca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana