U Budvi trobojka, u Podgorici novi skup protiv podrške Rezoluciji o Srebrenici tanjug

Objavljeno: 22.05.2024. 20:09 Izmenjeno: 23.05.2024. 11:36

  U Budvi je  osvanula trobojka na kojoj piše: “UN – Budva – 23. maj 2024”, a povodom  sednice Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati rezolucija o navodnom genocidu u Srebrenici počinjenom tokom poslednjeg rata.  Crnogorska Vlada je najavila da će podržati predloženu rezoluciju. Protivljenje ovakvoj nameri Vlade iskazano je sinoć na protestu […]

 

U Budvi je  osvanula trobojka na kojoj piše: “UN – Budva – 23. maj 2024”, a povodom  sednice Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati rezolucija o navodnom genocidu u Srebrenici počinjenom tokom poslednjeg rata.  Crnogorska Vlada je najavila da će podržati predloženu rezoluciju. Protivljenje ovakvoj nameri Vlade iskazano je sinoć na protestu u Podgorici sa kojeg je poručeno da se Crna Gora ne miri „nakaznom namerom“ Vlade Milojka Spajića.  Ukoliko zaista predstavnik Crne Gore u GS UN danas digne ruku za akt koji su predložile Nemačka i Ruanda, a kojim se Srbi označavaju kao genocidan narod, uslediće blokada svih crnogorskih gradova, a ispred Skupštine Crne Gore će biti formirano šatorsko naselje koje će tu ostati sve do smene aktuelne vlasti, poručeno je sa sinoćnjeg skupa, preneo je podgorički portal IN4S.  Novi skup u organizaciji srpskih patriotskih organizacija najavljen je i za danas u 16 časova, takođe ispred zgrade Vlade, gde će okupljeni čekati zajedno ishod glasanja u Generalnoj skupštini UN i na osnovu glasanja predstavnika Crne Gore doneti i formalno odluke u vezi sa protestima i načinom daljeg delovanja.  Iz Uprave policije saopšteno je da popodnevni skup nije prijavljen, ali će biti sniman i nekoliko ulica u Podgorici biće zatvoreno.  “Neprijavljeno javno okupljanje koje će se održati 23. maja u 16.00 časova ispred Vlade Crne Gore u cilju izražavanja nezadovoljstva zbog najave izvršne vlasti da će u UN podržati Rezoluciju o Srebrenici. Snimanje će se vršiti u vremenskom periodu od 15.00 časova do završetka okupljanja”, saopšteno je iz Uprave policije.

Ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici održava se protest nezadovoljstva zbog najave izvršne vlasti da će u Generalnoj skupštini UN podržati Rezoluciju o Srebrenici.  Okupljeni građani nose srpske zastave, kao i zastavu Kraljevine Crne Gore i skandiraju „izdaja, izdaja“ i „dole Vlada“.  Skupu prisustvuju potpredsednik Opštine Berane Mladen Premović poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Vladimir Dobričanin, predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić, predsednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković, nosilac liste „Budva naš grad“ na lokalnim izborima u Budvi Nikola Jovanović.  Veliki broj policajaca sa opremom za razbijanje protesta nalazi se u dvorištu između zgrade Vlade Crne Gore i zgrade Ministarstva vanjskih poslova, pišu podgoričke Vijesti.  Barikade ispred zgrada najviših državnih organa obezbeđuje uniformisana policija.  Iz Uprave policije (UP) su ranije danas kazali da okupljanje ispred Vlade nije prijavljeno.  Organizatori skupa su: Srpski kulturni centar „Patrijarh Varnava“, Srpski kulturni klub „Sveti Sava“, Srpsko društvo Sveti Sava iz Bijelog Polja, Udruženje poštovalaca učesnika oslobodilačkih ratova 1912-1918, NVO „Herceg“ – Pljevlja, NVO „Srpska nit“, NVO „Božuri“, NVO „Stupovi“, NVO „Miholjski zbor“, NVO „Serdar“ i Noćni vukovi.  Organizatori su poručili da „podnošenjem predloga rezolucije o genocidu u Srebrenici, ova Vlada na čijem je čelu Milojko Spajić na najgrublji način je pokazala da ne uvažava upravo žrtve srpskog naroda i da poništava sve vrednosti naše trodecenijske borbe“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana