MUP Srbije u međunarodnoj akciji protiv krijumčara migranata tanjug

Objavljeno: 03.06.2022. 14:40 Izmenjeno: 03.06.2022. 14:41

U međunarodnoj akciji, osim srpske i nemačke policije, učestvovale su i policije Austrije, Mađarske, Holandije i Rumunije.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, na poziv nemačke Savezne policije, učestvovali su u međunarodnoj akciji kojom koordinira Evropol, usmerenoj na otkrivanje i hapšenje krijumčara migranata širom Evrope, u kojoj je uhapšeno 126 ljudi, saopštio je danas MUP.

U akciji su uhapšeni posrednici u krijumčarenju ljudi, od kojih jedan na teritoriji Srbije, otkriveno je 916 slučajeva krijumčarenja i zaplenjena imovina u vrednosti od oko 900.000 evra.

Osumnjičeni se terete da su kamionima, kombi vozilima ili automobilima, uz novčanu naknadu, krijumčarili migrante iz Turske preko Rumunije i Mađarske ka Austriji, Nemačkoj i Holandiji.

Oni su se, kako se sumnja, oglašavali na društvenim mrežama i ubeđivali rođake migranata da je krijumčarenje bezbedno, dok su plaćanja uglavnom vršena preko jednog posebnog sistema za prenos novca.

Srpska policija je jedina policija koja dolazi iz zemlje koja nije članica Evropske unije, a koja je uzela učešće u ovoj akciji, što, kako je navedeno u saopštenju, govori o tome koliko inostrani partneri cene i poštuju profesionalizam i predanost u radu pripadnika UKP i MUP Srbije.

Operativna radna grupa „Pathfinder“ osnovana je u okviru Evropola u avgustu 2021. godine na inicijativu Nemačke, a usmerena je na otkrivanje i hapšenje najopasnijih krijumčara migranata aktivnih širom Evrope, podseća MUP.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i u narednom periodu nastaviće učešće u međunarodnim akcijama i akcijama Evropola u borbi protiv svih vidova kriminala, a naročito organizovanog kriminala, trgovine ljudima i drogom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana