MUP Srbije: Gruba neistina da je milion evra izgubljeno kupovinom tonera za štampače Beta

Objavljeno: 06.12.2017. 17:51 Izmenjeno: 06.12.2017. 23:40

Državni sekretar u MUP-u Srbije Milisav Miličković odbacio je kao „grubu neistinu“ tvrdnju Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) da je MUP izgubio milion evra zbog „nesvrsishodne nabavke velike količine originalnih tonera za štampače, umesto visokokvalitetnih tonera“

 

Uz ocenu o „svesnom ili nesvesnom prećutkivanju pravih činjenica“, Miličković je kazao da javna nabavka tonera, sprovedena ove godine putem otvorenog postupka, predstavlja „samo okvirni sporazum za naredne tri godine, koji nikako ne predstavlja obavezu MUP-a da kupi toliko tonera, već samo mogućnost da se zaključi ugovor u količinama koje su neophodne“.

„Imajući u vidu da je MUP sproveo racionalizaciju štampanja zamenom više običnih štampača jednim multifunkcionalnim, okvirni sporazum o nabavci tonera neće biti realizovan više od 40 odsto, tačnije biće potrošeno više nego duplo manje novca nego što je to predvidjeno okvirnim ugovorom. Zato je suludo govoriti o gubitku od milion evra“, rekao je Miličković, preneo je MUP.

Precizirajući da se originalni toneri, kao jedan od predmeta postupka nabavke, odnose isključivo na štampače u garantnom roku, Miličković je naveo da se njihovom upotrebom „produžuje garantni rok štampača, što znači da će se bilo kakav kvar na štampaču ukloniti besplatno, što ne bi bio slučaj kada bi se koristili zamenski toneri, gde bi popravke, servisiranje i zamena rezervnih delova štampača bila finansirana od strane MUP-a“.

Povodom navoda da je Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki u poslednje četiri godine poništila ili prekinula 48 javnih nabavki MUP-a, na osnovu kojih je policija trebala da dobije novu obuću, uniforme i patrolna vozila, Miličković je kazao da je reč o „minimalnom broju jer MUP kao jedan od najvećih budžetskih korisnika godišnje sprovede izmedju 400 i 500 postupaka nabavki“.

„Najveći broj odnosi se na delimično poništenje, kojim se vraća postupak u fazu stručne ocene naručioca. Broj delimično poništenih i poništenih u celosti je bukvalno zanemarljiv, čak ispod republičkog proseka“, kazao je funkcioner MUP-a.

Komentarišući navode da MUP nije smeo da proglasi tajnom nabavku novih patrolnih vozila, Miličković je kazao da je taj resor izabrao „najpovoljniju ponudu od tri koje su pristigle“.

„Svi učesnici u postupku su dobili Odluku o dodeli ugovora koja u svom obrazloženju na više od deset strana sadrži sve elemente svih prispelih ponuda, čime su svi ponudjači i učesnici u postupku u detalje upoznati sa ponudama svojih konkurenata. Nije bilo niti jednog prigovora, odnosno žalbe“, dodao je državni sekretar.

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Vladimir Erceg izjavio je ranije danas da nijedna kontrolna ili nadzorna institucija nije reagovala na nabavku 710 patrolnih vozila za 700 miliona dinara, koja je proglašena tajnom.

On je na skupu u Beogradu pod nazivom „Svrsishodnost javnih nabavki za policiju“ naveo da je zbog nesvrsishodne nabavke velike količine originalnih tonera za štampače, umesto visokokvalitetnih tonera, MUP izgubio milion evra, kojima je kako je rekao, moglo da se nabavi 100 patrolnih ili 16 najsavremenijih vatrogasnih vozila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana