MUP: O bezbednosti škola brine gotovo 3.500 policajaca tanjug

Objavljeno: 09.05.2023. 20:33 Izmenjeno: 09.05.2023. 20:33

O bezbednosti u 1.844 škole u Srbiji brine 3.448 policijskih službenika, od kojih je 3.157 policajaca opšte nadležnosti, 226 saobraćajnih policajaca i pripadnika drugih organizacionih jedinica MUP-a, navodi se u objavi MUP-a.

U svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji pojačano je prisustvo policije, a tokom trajanja nastave obezbeđeno je stalno prisustvo školskog policajca, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. O bezbednosti u 1.844 škole u Srbiji brine 3.448 policijskih službenika, od kojih je 3.157 policajaca opšte nadležnosti, 226 saobraćajnih policajaca i pripadnika drugih organizacionih jedinica MUP-a, navodi se u objavi MUP-a na Instagramu i Fejsbuku.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za upravne poslove, u skladu sa merama Vlade Srbije o kontroli streljana, vrše nadzor nad radom strelišta koja imaju registrovano oružje, saopšteno je  iz MUP-a. Nadzor se vrši u cilju kontrole odgovornog lica i zatečenih zaposlenih lica – da li imaju izdata odobrenja za rapoređivanje zaposlenih lica koja dolaze u kontakt sa oružjem (moraju ispunjavati sve uslove iz čl. 11 Zakona o oružju i municiji). Nadzor se vrši i u cilju kontrole prostorno-tehničkih uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja – da li je oružje uskladišteno na zakonom propisan način u mestu sedišta pravnog lica, odnosno da li je smešteno u posebnoj prostoriji u metalnim ormarima, kasama, sefovima i trezorima i da li se oružje drži odvojeno od municije. Nadzor se obavlja i zbog kontrole oružja – da li zatečeno oružje odgovara broju i podacima o oružju koji se za to pravno lice vode u evidencijama ovog ministarstva. Iz MUP-a dodaju da se nadzor vrši i u cilju kontrole evidencije o nabavljenom oružju i osnovnim delovima; nabavljenoj municiji; o potrošenoj municiji i o zaposlenima – da li se evidencije vode na propisanim obrascima, da li se vode uredno i ažurno i da li se čuvaju trajno, da li se uredno izdaju propisane isprave za prenos oružja i municije, kao i evidencije o licima obučenim za rukovanje vatrenim oružjem i izdatim potvrdama o pohađanju obuke i izdatim uverenjima o obučenosti u rukovanju vatrenim oružjem ukoliko se na strelištu izvodi i obuka u rukovanju vatrenim oružjem. Takođe, u nadležnosti Sektora za vanredne situacije je izdavanje mišljenja o ispunjenosti prostorno-tehničkih uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije, kao i davanje mišljenja u vezi sa korišćenjem strelišta, dodaju iz MUP-a.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 16°C

-

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana