Monodrama „Draga“ o najoklevetanijoj srpskoj vladarki Studio B

Objavljeno: 14.01.2018. 08:57 Izmenjeno: 15.01.2018. 10:55

Monodrama „Draga“ dramaturga Zorice Simović je pokušaj odbrane najoklevetanije srpske vladarke Drage (Mašin) Obrenović pred sudom istorije. Namenski je pisana za Dušicu Novaković, glumicu Pozorišta na Terazijama. Premijera je zakazana za 15. januar u Centru lepih umetnosti Jovana Kolundžije „Gvarnerijus“.

„Svaki čovek zaslužuje advokata pa i najoklevetanija srpska vladarka“, kaže dramaturg Zorica Simović. Draga Obrenović prikazivana je na razne načine ali nikada do sada iz njenog ličnog ugla.

Namenski je pisana za Dušicu Novaković, glumicu Pozorišta na Terazijama koja je ovogodišnji dobitnik nagrade svoga pozorišta za glavnu ulogu u mjuziklu „Mister Dolar“ B. Nušića.

dusica-draga

Ovo je primer autorskog pozorišta. Tekst, režiju i izvršnu produkciju potpisuje dramaturg Zorica Simović (Vinski kabare, Baš-Čelik, Angleska sonata, Magisonihari i princeza Bo,zemlja bajki, Zidanje Skadra, Jelena, Anastas, Andrićev tihi glas…)

Predstava je pretpremijerno izvedena u Kući Đure Jakšića (Skadarlija) 25. decemba 2017.draga-dusica-greb

Premijera je zakazana za 15. januar u  Centru lepih umetnosti Jovana Kolundžije „Gvarnerijus“. Prva repriza je sutradan 16. januara. Sledi gostovanje u Gornjem Milanovcu, gradu kraljičinog rođenja, 22.januara 2018.

Projekat je podržan na konkursu Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

Draga (Mašin) Obrenović, srpska kraljica i supruga poslednjeg kralja iz dinastije Obrenović Aleksandra, bila je izuzetno lepa, veoma obrazovana, pisala je, prevodila i svirala klavir. Sudbina je nije štedela pa je bila prinuđena da povlači za ono doba netipične poteze, snoseći tragične posledice. Zajedno sa svojim mužem ubijena je u Majskom prevratu 1903. godine.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana