Momirović: Tekstilna industrija može da bude jedan od motora razvoja Srbije tanjug

Objavljeno: 02.03.2023. 13:02 Izmenjeno: 02.03.2023. 15:01

Na ovogodišnjem Sajmu tekstila, koji će trajati od 2. do 4. marta, predstaviće se 53 kompanije iz Turske, Kine, Portugalije i Srbije.

foto tanjug

 

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović poručio je, na otvaranju Sajma tekstila „Balkan Textil 2023“, da tekstilna industrija može da bude jedan od motor razvoja Srbije. „Tekstilna industrija može i mora biti motor razvoja Srbije. Srbija je danas najatraktivnija zemlja za investiranje na Zapadnom Balkanu“, rekao je Momirović. Ona je kazao da je srpska privreda završila 2022. godinu sa rekordnom spoljnotrgovinskom razmenom, većom od 66 milijardi evra, kao i da i dalje beleži rast. „Želimo da vidimo nove kompanije u Srbiji, a među njima i one u tekstilnoj industriji“, poručio je Momirović. Na ovogodišnjem Sajmu tekstila, koji će trajati od 2. do 4. marta, predstaviće se 53 kompanije iz Turske, Kine, Portugalije i Srbije. Ova poslovna manifestacija okuplja proizvođače tekstila, uvoznike i trgovce, a pored najboljih tkanina, izlagači će na Sajmu prikazati i najbolje mašine i opremu iz tekstilnog sektora.

Ministra unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj, su svečano otvorili 10 po redu Sajam tekstila „Balkan Textile 2023“, koji će trajati do 4. marta. Ministar Momirović je na početku obraćanja izrazio saučešće porodicama nastradalih u razornom zemljotresu i poručio da Srbija ostaje zajedno uz Tursku. „Duboko verujem i smatram da tekstilna industrije može i mora da bude snažan motor privredno razvoja Srbije“, kaže je Momirović. On je rekao da je Srbija danas prema svim relevantnim istraživanjima najatraktivnija zemlja za strane investicije na Zapadnom Balkanu. „Otvorenost ka svim zemljama Evrope i sveta doprineli su tome da u godini koju je obeležio rat na istoku Evrope Srbija beleži rekordan nivo stranih direktnih investicija. Strane kompanije i pojedinci uložili su više od četiri milijarde evra“, rekao je Momirović. Trgovinska razmena Srbije, kako kaže, nastavlja da beleži snažan rast. „Privreda Srbije završila je 2022. godinu sa ostvarenom rekordnom spoljnotrgovinskom razmenom većom od 66 milijardi evra. Želimo da vidimo nove kompanije u Srbiji, a među njima i kompanije koje će proizvoditi i izvoziti tekstilne proizvode“, kaže ministar. Ambasador Turske Aksoj je kazao da Turska nikada neće zaboraviti iskrenu solidarnost Srbije. „Srbija je pokazala veliku solidarnost sa našim narodom na čemu smo im mnogo zahvalni. Srpska vlada je odobrila tri miliona evra za pomoć Turskoj“, rekao je Aksoj. „Bilateralna trgovina sa Srbijom, kaže Aksoj, prošle godine je dostigla novi rekord od 2,35 milijadi dolara. Sigurnim koracima idemo ka cilju od pet milijardi. U poslednjih 10 godina turske investicije u Srbiji su se povećale sa jednog na 400 miliona dolara“, poručio je Aksoj. Industrija tekstila i konfekcije se nalaze među najbitnijiom sektorima u našoj trgovini sa Srbijom, rekao je Aksoj. „Naša prva investicija u Srbiji počela je sa fabrikom farmerki. Danas naši investitori nastavljaju sa proizvodnjom u Srbiji i omogućavaju posao hiljadama radnika“, zaključio je ambasador. Na ovogodišnjem Sajmu tekstila, koji će trajati do 4. marta, predstaviće se 53 kompanije iz Turske, Kine, Portugalije i Srbije. Ova poslovna manifestacija okuplja proizvođače tekstila, uvoznike i trgovce, a pored najboljih tkanina, izlagači će na Sajmu prikazati i najbolje mašine i opremu iz tekstilnog sektora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana