Modernizacija i digitalizacija škola plan za 2018. godinu Tanjug

Objavljeno: 06.01.2018. 23:48 Izmenjeno: 06.01.2018. 22:53

Tokom 2017. urađeno je mnogo na reformi obrazovanja, prvi veliki koraci su već učinjeni, a sada iščekujemo rezultate prvih pilot projekata i nastavljamo da ulažemo u modernizaciju i digitalizaciju škola, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

On je u intervjuu za portal Pink.rs istakao da ono što može da očekuje đake u narednoj godini je redefinisan nastavni plan i program za prvi razred osnovne škole i gimnazije.

„Informatika će postati obavezan predmet za učenike šestog razreda, ali će to biti i fizičko i zdravstveno vaspitanje i komponenta preduzetništva. Očekujemo prve rezulate velikih i važnih pilot projekata poput e-Dnevnika, preduzetnih škola i finansijske pismenosti“, najavio je ministar.

Istakao je da počinje i realizacija kredita Svetske banke za gradnju i povećanje kapaciteta predškolskih ustanova, ali i da će se nastaviti sa modernizacijom i digitalizacijom škola.

Govoreći o rezultatima njegovog Ministarstva tokom 2017. godine, Šarčević je istakao da su prvi i veliki koraci u reformi obrazovanja već učinjeni i podsetio da su usvojena šest nova zakona u kojima su „kvalitet, efikasnost i autonomija tri glavne poluge“.

„Osim toga uradili smo koncept velike mature, reformu gimnazijskog obrazovanja koja počiva na izbornosti i uveli 19 dualnih obrazovnih profila“, podseća ministar.

Najavio je da Ministarstvo prosvete u 2018. godini očekuje rad na stotinama pravilnika koji su neophodni kako bi puna primena zakona bila ostvarena, navodeći da su formirani i timovi koji se bave novom mrežom škola, pitanjima ekskurzija i ishrane u školama…

„Očekuje nas veliki posao na obuci nastavnika za novi način rada, što je prvi cilj svih reformi, jer će na taj način deca dobiti upotrebljiva i primenjiva znanja. Da bismo mogli da koristimo 27,4 miliona evra Sektorske budžetske podrške od Evropske unije uradili smo veliki posao pre svega na donošenju Nacionalnog okvira obrazovanja, ali i ispunili niz drugih indikatora“, rekao je on.

Govoreći o visokom obrazovanju, Šarčević je istakao da to Ministarstvo očekuje rad na Zakonu o finansiranju visokog obrazovanja.

Rekao je i da će po prvi put posle sedam godina biti otvorena vrata za 1.000 mladih istraživača, navodeći da je namera otvaranje od 50 do 100 mesta za mlade ljude koji su doktorirali u inostranstvu, a koji žele da se vrate u Srbiju.

Uvođenje informatike sa elementima programiranja u peti razred osnovne škole, izmena zakona i uvođenje dualnog obrazovanja, Šarčevih navodi kao tri uspeha Ministarstva na koja je najponosniji.

Kaže da će o uvođenju đačkih uniformi odlučiti roditelji, đaci i nastavnici, i dodaje da je anketa pokazala da većina roditelja podržava tu ideju.

„Svesni smo da nema dovoljno novca i nećemo nikom nametati obavezu na silu, ali ćemo se zaista potruditi da na razne načine pomognemo. Izmenama zakona sada je moguće osnovati Ðačku zadrugu, uštedeti novac pri nabavci udžbenika, pa se može finansirati nabavka đackih uniformi“, kaže ministar.

On se osvrnuo i na slučajeve nasilja u školama koji su se prethnodnih nedelja dešavali u školama i rekao da je na inicijativu njegovog ministarstva formiran ministarski, a potom i operativni tim koji čine predstavnici sedam resora.

„Oni su već imali nekoliko sastanaka i rade na uspostavljanju mehanizma i procedura reagovanja na terenu. Važno je da znamo ko se, kada i na koji način uključuje u sistem reakcije i na koji način mogu doprineti prevenciji. Važno je da se u sve to ukljiče roditelji“, kaže Šarčević.

Na pitanje kada će biti konkurs za nova zapošljavanja u školama i koliko će nastavnika biti zaposleno, odgovara da je pitanje konkursa povezano sa zabranom zapošljavanja, podsećajući da u prosveti dugo nije rađena selekcija ljudi koji rade, a koja je veoma važna.

Najavio je da prosvetni radnici već u januaru mogu da očekuju veće plate.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana