Mirno na severu KiM, protesti Srba nastavljeni tanjug

Objavljeno: 03.06.2023. 10:00 Izmenjeno: 05.06.2023. 09:34

Na Kosovu i Metohiji noć je protekla mirno, a ispred opštinskih zgrada u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu je okupljen manji broj građana. U opštinskim zgradama su i dalje pripadnici tzv. kosovske policije i specijalci, koje obezbeđuju vojnici Kfora raspoređeni oko zgrada opština. Između pripadnika međunarodne mirovne misije i građana su bodljikava žica i metalna […]

Na Kosovu i Metohiji noć je protekla mirno, a ispred opštinskih zgrada u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu je okupljen manji broj građana. U opštinskim zgradama su i dalje pripadnici tzv. kosovske policije i specijalci, koje obezbeđuju vojnici Kfora raspoređeni oko zgrada opština. Između pripadnika međunarodne mirovne misije i građana su bodljikava žica i metalna ograda na koju su građani postavili srpske zastave. U Zvečanu su pripadnici Kfora raspoređeni i na pet prilaznih tačaka gradu, kako bi sprečili prolazak specijalaca u blizini građana koji protestuju. To je bio jedan od zahteva Srpske liste u cilju sprečavanja eventualnih incidenata. Građani na protestima u tri opštine zahtevaju da se pripadnici takozvane specijalne policije povuku iz opština na severu Kosova i da novi gradonačelnici izabrani 23. aprila na izborima koje su Srbi bojkotovali, ne ulaze u opštinske prostorije. Takođe zahtevaju oslobađanje Srba uhapšenih tokom protesta u Zvečanu 29. maja, kada je zbog nasilnog ulaska albanskih gradonačelnika u zgrade opština na severu došlo do sukoba između tzv. kosovske policije i pripadnika Kfora sa građanima. Tom prilikom povređeno više od 50 Srba i preko 20 pripadnika međunarodne mirovne misije. Od Srba uhapšenih posle sukoba u Zvečanu, dvojica su i dalje u pritvoru.

Mali broj Srba obišao je na Zadušnice gradsko groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice, većinski naseljenom albanskim stanovništvom. „Ovde su mi sahranjeni otac i majka, ali i cela porodica moga supruga“, kaže za Tanjug jedna stanovnica severnog dela Kosovske Mitrovice u kome živi većinski Srbi. Ponovo je tužna slika dočekala Srbe koji su se samostalnim prevozom organizovali da posete spomenike svojih predaka. Na svakom koraku vidljivo su oskrnavljeni spomenici srpskih grobova. „Besna sam zbog toga kako izgleda naše groblje i šta su nam Albanci uradili sa spomenicima. A još besnija sam što zbog trenutne situacije ljudi nisu smeli da izađu na groblje“, istakla je druga stanovnica severnog dela grada. Pojedinci sa tugom pokušavaju da očiste šiblje i korov sa polomljenih spomenika. „Nemojte ništa da me pitate, pogledajte na šta nam liči groblje. Ovo je sramota“, samo je ljutito prokomentarisao stariji gospodin, dok je pokušavao da zapali sveću. Oskrnavljeno pravoslavno groblje u Kovoskoj Mitrovici nalazi se u južnom delu grada, gde žive Albanci, dok se albansko groblje nalazi u severnom delu grada, gde žive većinom Srbi i netaknuto je. Ove godine zbog trenutno zategnute bezbednosne situacije na severu Kosova i Metohije nije bilo organizovanog prevoza za Srbe kako bi posetili groblje u južnom delu grada. U južnoj Mitrovici od Srba u parohijskom domu crkve Svetog Save živi samo sveštenik sa porodicom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana