Ministarstvo:U nesreći u rudniku „Soko“ poginulu osam rudara tanjug

Objavljeno: 01.04.2022. 11:38 Izmenjeno: 01.04.2022. 17:22

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je rudnik u kojem se nesreća dogodila i izrazila saučešće porodicama stradalih rudara.

foto tanjug

U nesreći koja se jutros dogodila u rudniku uglja “Soko” kod Sokobanje poginulo je osam rudara, a 18 je povređeno, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

U nesreći su poginuli rudari D.Z. (43), N.T. (37), R.G. (47), P.P. (31), B. Č. (56), B. Z. (55), B.Ž. (59) i B.S. (34).

Ostali rudari, koji su se u trenutku nesreće nalazili u oknu, izvučeni su, a povređenima se pruža medicinska pomoć.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je rudnik u kojem se nesreća dogodila i izrazila saučešće porodicama stradalih rudara.

„U ime Vlade Srbije, u ime svih nas i svoje lično ime izražavam saučešće porodicama stradalih. Država će pomoći koliko god je moguće porodicama. Ovo je težak trenutak za sve ljude koji su ovde, ali i za sve nas. Inspekcija, policija i svi nadležni organi su na licu mesta i rade sve što je neophodno kako bismo nakon istrage znali tačne uzroke tragedije“, rekla je Mihajlović.

Saša Spasić, direktor JP PEU Resavica, rekao je da se rudarska nesreća u jami rudnika “Soko“, dogodila nešto posle četiri sata ujutru u delu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.

„Prema još nezvaničnim informacijama, došlo je do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor. Izražavam saučešće porodicama nastradalih rudara, tu smo za njih u bilo kom momentu“, rekao je Spasić.

Drago Milinković, direktor rudnika „Soko“, rekao je da je rudnik izgubio osam vrednih radnika i izrazio saučešće porodicama stradalih rudara.

„Mere bezbednosti koje preduzimamo u rudniku su na najvišem nivou, ali ovog puta se desilo naglo izdvajanje metana i nismo ništa mogli da uradimo“, kaže Milinković.

Direktor Aleksinačkih rudara Nemanja Denić rekao je da radnici Aleksinačkih rudnika izvode radove u rudniku „Soko“ i deo su tog kolektiva.

„Mere se maksimalno poštuju, ali su ovo situacije koje je nemoguće predvideti“, rekao je Denić i izrazio saučešće porodicama nastradalih rudara.

Rudarski inspektor i drugih nadležni organi su na terenu i ispituju uzrok nesreće.

U bolnici u Aleksincu zbrinuto 19 rudara,tri teze povređena

Direktor Opšte bolnice Aleksinac Goran Vidić rekao je da je u tu bolnicu posle nesreće u rudniku mrkog uglja „Soko“ kod Sokobanje prebačeno 19 rudara – troje sa teškim povredama, a ostali sa lakšim povredama.

Vidić je za Tanjug naglasio da niko nije životno ugrožen.

Naveo je da dvoje pacijenata ima povrede lakta, da se radi o manjim prelomima, dok jedan pacijent ima serijski prelom rebara.

Vidić je dodao da su to prelomi koji će najverovatnije biti lečeni gipsanom mobilizacijom, a ostale povrede su od gasa koji su udahnuli ili nagnječne povrede, jer je doslso do obrušavanja u oknu rudnika.

„Niko nije životno ugrožen i svi koji su upućeni iz rudnika su primljeni na lečenje i dijagnostiku. Niko odavde nije upućen u KC Niš za sada. Svi su za sada za neoperativno lcečenje, stabilni su i pratićemo dalje njihovo lečenje“, rekao je Vidić za Tanjug.

Zna se, kako je dodao, da je bilo 49 rudara u smeni, da se radi na njihovom izvlačenju, ali da nema informaciju dokle se stiglo sa njihovim izvlačenjem.

Vidić je kazao i da ne zna da li je bila eksplozija metana, nema taj podatak, a matra da je došlo do obrušavanja i izbijanja gasa.

„Povrede rudara ne liče na povrede od eksplozije“, rekao je Vidić.

Rudnik Soko bavi se iskopavanjem mrkog uglja.

Ovo nije prva nesreća koja se dogodila u tom rudniku, gde je 16. januara 1998. došlo do eksplozije metana, a tada je stradalo 29 rudara, dok je isto toliko teže ili lakše povređeno.

Završena akcija spasavanja rudara u rudniku „Soko“

Završena je akcija spašavanja u rudniku mrkog uglja „Soko“ kod Sokobanje, gde se jutros dogodila neseća u kojoj je nastradalo osam rudara.

Tela nastradalih rudara još nisu izvučena, a u krugu rudnika su porodice nastradalih, javlja reporter Tanjuga.

Na mestu nesreće više nema vozila hitne pomoći.

U smeni je bilo oko 50 rudara, od kojih je 18 lakše povređeno i zbrinuto u Aleksnicu, dok su dvojica rudara sa težim povredama prebačena u KC Niš. Niko od povređenih rudara nije životno ugrožen.

Šestorica stradalih rudara je iz Aleksinca, jedan iz Vranja i jedan iz Sokobanje.

U jami se trenutno nalazi rudarski inspektor sa javnim tužiocem i komisijom koju je formirala uprava rudnika kako bi se utvrdili uzroci nesreće, kaže predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević.

On očekuje da se ubrzo iznesu i tela nastradalih rudara.

Veliki broj građana i novinara je i dalje u krugu rudnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana