Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odbacilo protestnu notu hrvatskog Ministarstva inostranih i evropskih poslova. Studio B

Objavljeno: 09.11.2019. 17:27 Izmenjeno: 09.11.2019. 17:29

U noti upućenoj ambasadi Hrvatske u Srbiji, istice se da ne vidi ništa sporno u postavljanju spomen ploče general-majoru nekadašnje JNA Mladenu Bratiću u novosadskoj kasarni ”Jugovićevo”

S druge strane, ističe se u noti MSP Srbije, registrovane su učestale aktivnosti Hrvatske usmerene ka rehabilitaciji fašizma i nacističkog satelita u Drugom svetskom ratu, Nezavisne Države Hrvatske. Kako se navodi u saopštenju, jedan od primera je podizanje, uz prisustvo pojedinih članova Vlade Hrvatske i Sabora, spomenika Miru Barešiću, koji je pred švedskim sudovima bio osuđen kao hrvatski ustaški terorista. Takođe, spomen ploča sa uklesanim ustaškim pozdravom ”Za dom spremni” duži period je stajala kod mesta nekadašnjeg zloglasnog ustaškog logora u Jasenovcu. U Hrvatskoj postoje ulice koje nose ime i Mile Budaka, jednog od ideologa ustaškog pokreta i najaktivnijeg u propagandi usmerenoj protiv Srba i Jevreja u NDH, dodaje se u saopstenju. Podsetimo i predsednik Vučić juce je ukazao da u celoj Hrvatskoj postoje ulice Mile Budaka, kao i spomenik Miru Barešiću. Budak je tražio da se trećina Srba poubija, trećina protera, a trećina bude prebačena u katoličanstvo, dok je Barešić sudski dokazan terorista i to ne po srpskim, već po švedskim sudovima, podsetio je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana