Ministarka Grujičić: Svi iz Ribnikara stabilno, pacijent iz Mladenovca u teškom stanju

Objavljeno: 18.05.2023. 13:39 Izmenjeno: 03.09.2023. 10:52

Nastavnica i devojčica, ranjene u pucnjavi u OŠ „Vladislav Ribnikar“, koje su bile na lečenju u UKCS su stabilno, a dečak iz iste te grupe, a koji je prebacen na Institut za majku i dete je svestan, komunikativan i pokreće levu ruku, a pacijent koji je bio u Dragiše Mišovića iz pucnjave u okolini Mladenovca […]

Nastavnica i devojčica, ranjene u pucnjavi u OŠ „Vladislav Ribnikar“, koje su bile na lečenju u UKCS su stabilno, a dečak iz iste te grupe, a koji je prebacen na Institut za majku i dete je svestan, komunikativan i pokreće levu ruku, a pacijent koji je bio u Dragiše Mišovića iz pucnjave u okolini Mladenovca je u teškom stanju, rekla je  ministarka zdravlja Danica Grujičić. Ona je kazala da je taj momak koji je iz Mladenovca prevezen u KBC Dragiša Mišović trenutno na intenzivnoj nezi, on je u najtežem stanju, a da su svi ostali stabilno. “Dečak ranjen u pucnjavi u školi je prebačen na Institut za majku i dete da se odvikava od respiratora, on je svestan, komunikativan pokreće levu ruku, ali postoje oštećena i još je rano govoriti o bilo čemu, jer je prošlo samo dve nedelje. On mora da ima potporu respiratora, a pošto je dete, prevezen je u Institut za majku i dete. Kada je reč o ostalima iz tragedije u okolini Mladenovca, jedan je na intezivnoj nezi, to je momak iz „Mišovića“ i on je u najtežem stanju. Ostali su stabilni, trenutno je jedan momak otišao na snimanje i ide na hirurgiju, a na intenzivnoj ostaje samo taj jedan i on pokazuje poboljšanje, mada je rano davati prognoze”, izjavila je ministarka. Poručila je da je potrebno bar još dva-tri meseca kako bi se sagledale posledice, a da je pred svim pacijentima dugotrajan oporavak.

Nastavnica i devojčica, ranjene u pucnjavi u OŠ „Vladislav Ribnikar“, koje su bile na lečenju u UKCS su stabilno, a dečak iz iste te grupe, a koji je prebačen na Institut za majku i dete je svestan, komunikativan i pokreće levu ruku, dok je pacijent koji je bio u bolnici Dragiša Mišović iz pucnjave u okolini Mladenovca u teškom stanju, rekla je ministarka zdravlja Danica Grujičić. Ona je kazala da je taj momak koji je iz Mladenovca prevezen u KBC Dragiša Mišović trenutno na intenzivnoj nezi, kao i da je on u najtežem stanju, a da su svi ostali stabilno. “Dečak ranjen u pucnjavi u školi je prebačen na Institut za majku i dete da se odvikava od respiratora, on je svestan, komunikativan pokreće levu ruku, ali postoje oštećena i još je rano govoriti o bilo čemu, jer je prošlo samo dve nedelje. On mora da ima potporu respiratora, a pošto je dete, prevezen je u Institut za majku i dete. Kada je reč o ostalima iz tragedije u okolini Mladenovca, jedan je na intezivnoj nezi, to je momak iz ‘Mišovića’ i on je u najtežem stanju. Ostali su stabilni, trenutno je jedan momak otišao na snimanje i ide na hirurgiju, a na intenzivnoj ostaje samo taj jedan i on pokazuje poboljšanje, mada je rano davati prognoze“, izjavila je ministarka. Poručila je da je potrebno bar još dva-tri meseca kako bi se sagledale posledice, a da je pred svim pacijentima dugotrajan oporavak. Dodaje da povrede vatrenim oružjem zahtevaju posebno praćenje, jer lako može da dođe do komplikacija. Na pitanje Tanjuga kakva je povratna informacija psihijatara koji razgovaraju sa đacima, njihovim roditeljima i nastavnicama, ali i povređenima iz okoline Mladonovca, Grujičić ističe da je obradovala vest da su ti psihijatri obišli sve pacijente. „Ja mislim da je razgovor i kontakt sa porodicom nešto što najviše može da pomogne, a pomoć psihologa svakako je itekako bitna“, kazala je Grujičić. Ona je, govoreći o posledicama po mentalno zdravlje dece rekla da je prošle nedelje u jednom danu četvoro dece hospitalizovano, dvoje sa idejom da se ubiju, a dvoje sa idejom da nekoga ubiju. Grujičić je zbog toga apelovala na medije da prikazuju više motivacionog sadržaja, poput uspeha sportista i đaka, kako bi na taj način lepe stvari deci bile dostupne putem medija. Kada je reč o kupovini proteze za ruku devojci povređenoj u pucnjavi u okolini Mladenovca, ministarka je poručila da će država pokriti troškove ukoliko se pokaže da joj je ta proteza neophodna. „Još je rano govoriti da li je ona kandidat za to, ako jeste kandidat to će joj biti obezbeđeno. Kada rana zaraste proceniće se da li joj je proteza potrebna ili ne“, poručila je ona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 23°C

Vedro

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana