Milivojević: Inicirati hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN Tanjug

Objavljeno: 23.11.2018. 15:45 Izmenjeno: 23.11.2018. 15:23

Diplomata Zoran Milivojević smatra da bi Srbija, nakon poslednjih dešavanja na KiM, trebalo da inicira hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN, jer se radi o flagrantnom ugrožavanju mira i bezbednosti na ovim prostorima.

 

Milivojević je rekao i da jutrošnja akcija hapšenja Srba na severu KiM nije klasnična operacija hapšenja, već demonstracija koja ima drugi kontekst i pokazuje šta se može očekivati, smatra

On ističe da je celo kosovsko pitanje u nadležnosti Saveta bezbednosti UN i da je ovo dobra prilika da se ti pitanje vrati tamo gde mu je i mesto i bi na tome trebalo da insistiramo.

Važno je, kaže, da takva akcija ide sa naše strane u tom pravcu, a da li će to biti prihvaćeno, to je druga stvar.

„Da stvar vratimo gde je i mesto, u nadležnost UN, na način koji nam sada, sa argumentima koje imamo, to i dozvoljava“, rekao je Milivojević za tv Pink.

Smatra i da je to jedna od tema razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ambasadorima Kine i Rusije.

„Šta drugo može biti tema, nego ugrožavanje stabilnosti i bezbednosti i da se da do znanja da je strpljene srpske strane iscrpeljno“, kaže Milivojević.

Dodaje da se pokazalo da EU nti može, niti hoće niti zna šta treba, te da bi trebalo da stavimo po strani mogućnost intervenisanja Unije, jer nema više smisla insistirati na tome.

Kako kaže, logično je očekivati da je namena specijalnih jedinica, ako dođu u južnu Mitrovicu, da dođu na sever.

„Ovo je prilika da se to pitanje digne na nivo koji situacija i zaslužuje. Pored uloge Unmika i UN u slučaju taksi i ovo treba da bude tema, jer ovo ugrožava bezbednost i stabilnost u regionu“, upozorio je Milivojević.

Sopštenje KFOR-a mu, kaže, liči na dogovoreni scenario.

„Ako ovakvo saopštenje izađe, imam utisak da je cela operacija dogovorena i da zapad ustvari sa izlaznom varijantom hoće da demantuje da postoje razlozi za ozbiljnu zabrinutost i za ozbiljno ugrožavaje. A, ovo može da izazove direktan sukob“, smatra Milivojević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana