Mihajlović:Snabdevanje gasa u Srbiji za sada neometano tanjug

Objavljeno: 27.04.2022. 11:45 Izmenjeno: 29.04.2022. 11:05

Izrazila je nadu da do kriznih situacija sa snabdevanjem gasa neće doći i da Bugari neće uzeti deo gasa koji pripada našoj zemlji.

foto tanjug

 

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da se snabdevanje gasa u Srbiji za sada odvija neometano i da naša zemlja dobija gas preko Bugarske, kao i do sada.

Objasnila je da je Bugarska tranzitna država i da se gas iz Gasproma preko te zemlje i isporučuje Srbiji.

„Gas iz Gasproma tranzitira se ka Srbiji u ne manjim količinama nego obično – oko šest miliona kubnih metara gasa“, rekla je Mihajlovićeva novinarima u Vladi Srbije.

Navela je da Srbija sada na dnevnom nivou, s obzirom na to da je letnje vreme i nije grejna sezona, troši oko 4,6 miliona kubnih metara.

Istakla je da su potrebe naše zemlje za sada redovne, ali da resorno ministarstvo i vlada uveliko prave planove ukoliko dođe do nekih vanrednih situacija.

Prema njenim rečim, jedna od stvari koja može da se desi je da ukoliko se prekine isporuka nekoj tranzitnoj zemlji, ta zemlja uzima za svoje potrebe gas iz tranzita namenjen nekoj drugoj državi.

„Ne treba zaboraviti da je Bugarska 100 posto zavisna od ruskog gasa i nema mogućnost da nabavi gas za svoje potrebe nigde. Kapacitet gasovoda iz Grčke je jako mali, nisu napravili dogovor sa Turcima“, rekla je ministarka.

Objasnila je da ukoliko do toga dođe i Srbija ne dobije, kroz svoj tranzit, one količine koje su ugovorene, Srbija ima dve mogućnosti i za koje je spremna.

Prva mogućnost je da se koristi gas iz Banatskog dvora, gde se za sada u srpskom delu imamo gasa za 21 dan, a u ruskom delu gasa ima za 22 dana.

Dnevno iz Banatskog dvora, kazala je Mihajlovićeva, može da se izvlači pet miliona metara kubnih gasa.

Kao drugi krizni plan, navela je ministarka, ukoliko se gas ne bude isporučivao u dogovorenim količinama je supstitucija gasa nekim drugim energentom (mazut) ili ograničenje ugovora.

Prioritet je da se obezbedi gas u Srbiji za zimu

Ministarka rudarstva i energetika Zorana Mihajlović izjavila je da je prioritet Vlade Srbije da se obezbede dovoljne količine gasa za potrebe zemlje preko zime, kada je grejna sezona.

Podsetila je da ugovor Srbije sa Rusijom o snabdevanju gasa traje do 31. maja i da prema tom ugovoru Srbija dobija šest miliona metara kubnih gasa koji dolazi preko Bugarske.

„Da li će se i kako pregovarati, da li će se ići na produženje ili proširenje postojeećeg ugovora, ne na novi ugoovor, to je sada na stolu u razgovorima između Srbija gasa i Gasproma“, kazala je ministarka.

Ona je navela da Srbija danas koristi oko 4,6 miliona metara kubnih gasa, ali da zimska potrošnja naše zemlje iznosi do 15 miliona metara kubnih gasa.

Na pitanje može li se očekivati obnavljanje ugovora sa Rusijom, Mihajlovićeva je naglasila da još nisu počeli pregovori i detaljna analiza ugovora.

Objasnila je da se, za sada, razmatra da se napravi produženje ugovora do kraja godine i da se ne ide na novi dugoročni ugovor.

Istakla je da nadležne institucije aktivno rade na razmatranju strategija, kako bi se obezbedile dovoljne količine gasa za predstojeću zimu.

Prema njenim rečima, druga varijanta je da se dodatno dopuni skadišste Banatski dvor, dok je treća zakup skladišnih kapaciteta u nekom skladištu van zemlje – Mađarskoj.

Dodala je da se razmatraju opcije i zajedničke kupovine gasa sa Evropom.

„To je sve sada na stolu i na tome se radi, kako bi Srbija i zimus imala dovoljne količine gasa“, rekla je Mihajlovićeva.

Istakla je da se situacija u Evropi menja iz dana u dan i da je sada aktuelno plaćanje gasa rubljama.

„Nemačka i Austrija su napravile dualni sistem, što znači da novac daju Gasprom banci, a odatle novac ide dalje i gas se plaća u rubljama. Rusija na svaka tri dana zarađuje milijardu dolara samo od trgovine gasom i naftom“, navela je Mihajlovićeva.

Ocenila je da svaka zemlja sada gleda svoje interese, te da je cilj naše države da se na sve moguće načine obezbede dovoljne količine gasa za celu godinu.

Kada je u pitanju snabdevanje gasa iz drugih zemalja sa Istoka, Mihajlovićeva je rekla da je i takva opcija otvorena.

„Sve opcije su otvorene i ne samo da se na taj način snabdvamo sledeće godine kada nama bude gotova interkonekcija Niš-Dimitrovgrad – tada će sigurno doći do toga. Mi sledeće godine imamo Niš-Dimitrovgrad u septembru sledeće godine gotov, ove godine je već gotova Grčka-Bugarska interkonekcija. Mi od septembra sledeće godine možemo da imamo ugovore potpuno validne da se snabdevamo TMG-om bilo iz Grčke, bilo da od proširenih kapaciteta u Azerbejdzanu dobijamo dodatne količine gasa“, kazala je ona.

Dodala je da će naša zemlja zasigurno iskoristiti tekve mogućnosti, jer, kako je ocenila, bila bi velika šteta da se sve opcije snabdevanja gasom ne iskoriste.

Poruča je da Srbija ima dovoljne količine mazuta i ostalih energenata, ali da se moraju osigurati i određene količine dodtoka gasa.

Na pitanje da li se razgovaralo u vladi na temu uvođenja snkcija Rusiji, Mihajlovićeva je odgovorila da o tome nije bilo reči, te naglasila da su pred našom zemljom određene odluke, a da je na vladi da odluči koja je u najvišem interesu države.

„Mi moramo da odlučimo koja će nas odluka najmanje kostati, a svaka će nas koštati i svaka nas košta. Ovaj rat svakoga košta i kriza koja nas očekuje je ozbiljna ekonomska i finansijska kriza, koja se neće završiti tako brzo“, rekla je ministarka.

Zaključila je da vlada Srbije treba da se potrudi kako bi omogućila sve što je potrebno da zemlja može da funkcioniše.

Ruska obustava izvoza gasa neće izazvati probleme Srbiji

Obustava isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj od strane ruskog Gasproma prema oceni predsednika Skupštine Udruženja za gas Srbije Vojislava Vuletića ne bi trebalo da predstavlja veći problem za Evropu, jer je reč o malim potrošačima, a ni za Srbiju pošto, kako kaže, gas ne ide samo za nas nego i za Mađarsku i Bugarska bi trebalo da ga propusti.

„Mislim da je sve ovo jedna politička ujdurma i da će sve da se reguliše tako što će Poljska i Bugarska kupovati količine koje su im potrebne, a koje nisu velike i plaćati ih u rubljama“, rekao je Vuletić za Tanjug.

On ocenjuje da je politika Rusije da joj se energenti plaćaju u rubljama ispravna jer su, kako ističe, zbog velikog štampanja novca u SAD i Zapadnoj Evropi, američki dolar i evro oslabili i u takvoj situaciji je logično da Rusi traže plaćanje u svojoj valuti.

„Zašto bi Rusija svoju kvalitetnu robu prodavala za novac koji sve manje vredi, jer je recimo u SAD mesečna inflacija sedam, osam procenata“, kaže sagovornik Tanjuga.

Komentarišući izjavu bugarskog ministra za energetiku Aleksandera Nikolova da „Bugarska nije Rusija i da neće zavrtati gas Srbiji i Mađarskoj“, Vuletić kaže da je to sasvim ispravan stav i da Bugarska i ne može drugačije da postupi.

„Postoje neka međunarodna prava koja moraju da se poštuju. Taj gasovod koji smo napravili tzv. balkanski tok nije samo za Bugarsku, nego i za nas i za Mađarsku, i Bugarska ne može da ga zatvori“, ističe on.

Mihajlovic:Svi da štedimo i racionalnije koristimo energiju

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da je realno očekivati povećanje cene struje za domaćinstva, jer su trenutno najniže od svih zemalja u Evropi, i to u trenutku dok cene svih komponenti za proizvodnju struje svakodnevno rastu.

„Što se tiče cene električne energije, na stranu to što imamo najnižu cenu u Evropi, nižu i od zemalja u okruženju, ali činjenica je da je prethodnih godinu dana poskupeo ugalj, poskupela je nafta, poskupele su sve komponente za proizvodnju električne energije i nije realno da imamo ovu cenu. Ali nova cena mora da bude usklađena sa svim parametrima i da bude održiva i za EPS i za državu i za građane, jer EPS mora iz krize da izađe na nogama, a ne na kolenima, jer je to najvažnije preduzeće u zemlji“, rekla je Mihajlovićeva za RTS. „Ministarstvo stoji uz EPS, mislimo da su zahtevi za povećanjem realni. Taj novac sigurno neće ići za plate, kako pojedini mediji pišu, već za rešavanje problema koji su nastali zbog visokih cena na tržištu“, rekla je potpredsednica Vlade.

Ona je, upitana o ceni gasa i uredbi o ograničenju visine cene naftnih derivata, rekla da se svakodnevno prati situacija na evropskim tržištima i da Vlada analizira stanje.

„Imamo dovoljne količine svih energenata za nesmetano funkcionisanje privrede i građana, jer smo prethodnih godinu dana ozbiljno radili na tome, ali je potrebno da svi zajedno povedemo računa i racionalnije koristimo energiju. Ovo nije normalna situacija, ovo je najgora situacija za ekonomiju i energetiku svake države i mislim da svi treba da povedemo računa. Nije realno da toplane greju ako temperatura padne ispod 12 stepeni i tako troši milion kubnih metara gasa, koje možemo da ubacimo u skladište. Smejemo se državama koje štede, umesto da svi zajedno racionalnije koristimo energiju, da više štedimo i da budemo jedinstveni kada je kriza“, rekla je Mihajlovićeva, saopšzteno je iz njenog kabineta.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana