Mihajlović: Nova Vlada će biti srpska, kao i prethodne tanjug

Objavljeno: 05.09.2022. 10:22 Izmenjeno: 05.09.2022. 10:26

Dodala je da još nisu vođeni razgovori o tome ko će sve biti u novoj vladi, ali da je svakako važnije od personalnih rešenja da vlada bude efikasna i kompaktna, s obzirom na pritiske i izazove koji se ocekuju u narednom periodu.

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će nova Vlada Srbije, kao i dosadašnja, i kao i sve prethodne i sve buduće, biti srpska.

„Ne razumem komentare koji su u stvari pokušaji da se, kad ne možete da nađete realne zamerke na neciji rad i uputite kritiku na posao koji obavlja, krene sa napadima da je neko proamerički covek ili američki špijun, kao što za mene često govore. Ne, naše vlade su srpske, čine ih ministri iz ove države, tako je bilo i tako će biti“, izjavila je Mihajlović.

Dodala je da još nisu vođeni razgovori o tome ko će sve biti u novoj vladi, ali da je svakako važnije od personalnih rešenja da vlada bude efikasna i kompaktna, s obzirom na pritiske i izazove koji se ocekuju u narednom periodu.

„Nismo vodili nikakve razgovore o tome ko će sve ciniti novu vladu, ali je svakako za sve nas važnije kakva ce ta vlada biti, kako ce i koliko raditi, biti efikasna, jer ulazimo u jako težak period i kada je rec o Kosovu i Metohiji, a vidimo najavu dolaska raznih savetnika, i američkih, britanskih, francuskih, nemačkih“, rekla je ona gostujući na TV Prva.

Pred nama je i energetska i finansijska kriza i zato je izuzetno važno da vlada bude stručna, vredna, kompaktna i da se zajedno borimo, rekla je Mihajlović, odgovarajući na pitanje da li ce biti ministarka u buducoj Vladi Srbije.

Srbija jedina u Evropi stimuliše građane da štede struju

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja problem snabdevanja električnom energijom nastoji da reši stimulativnim, a ne kaznenim merama, kao i da se država bori da pomogne EPS-u da proizvede više energije, ali da svi treba racionalnije da troše enrgiju.

Mihajlović je ponovila da vlada ne pravi nikave planove za restrikcije i naglasila da mnoge stvari moraju da se menjaju kada se kriza završi, jer najvažnija stvar u državi je energetska stabilnost.

„Vlada Srbije ne pravi nikakve planove restrikcija, već se s jedne strane borimo da pomognemo EPS-u da proizvodi više, zato je dozvoljen i uvoz uglja, a s druge strane je potrebno da svi racionalnije koristimo energiju. Ako hoćemo da što lakše prodemo narednu zimu i da imamo dovoljno energije, potrebno je da štedimo, jer ćemo manje novca dati za uvoz struje“, izjavila je ona.

Ona je pojasnila da se preporuke odnose na državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeca u državnom vlasništvu, privredu i domacinstva.

„Maksimalno se borimo da pomognemo EPS-u da proizvede što više i borimo se da krenemo u ono što se zove štednja. Srbija je jedina u Evropi koja se okrenula stimulativnom načinu pomoći građanima a ne kaznenim merama koje nisu male“, rekla je Mihajlović i nagalsila da su te kazne u Italiji i do 3.000.

Takode, javna preduzeca imaju rok da do 15. septembra dostave planove za smanjenje potrošnje od 15 procenata.

„Opredelili smo se da finansijski stimulišemo domacinstva, umesto da budu kažnjavani oni koji ne poštuju mere, kao što je slucaj u mnogim evropskim državama. U Francuskoj su kazne za prodavnice u kojima su otvorena vrata i ukljucena klima 750 evra, u Italiji i Španiji ogromne kazne i za privredu i za domacinstva. Mi smo razmišljali drugacije, jer želimo da pomognemo pre svega domaćinstvima“, rekla je Mihajlović.

Do sada smo, kako je dodala za uvoz struje i gasa kao država izdvojili gotovo milijardu evra, a više je nemoguće proceniti koliko ćemo dati do kraja marta, jer su cene nepredvidive.

„Danas megavat-sat košta 400 evra, pre nekoliko dana je bio 730, a ko zna koliko ce koštati u decembru i januaru, kada uvozimo znatno više od letnjih 4, 5 odsto od ukupne potrošnje. Da ne bismo davali toliko novca, neophodno je da kao društvo i kao država pokušamo da smanjimo potrošnju. Zato smo predložili preporuke, to su lagane mere za svakoga, a državi mnogo znače, jer možemo da uštedimo oko 15 odsto energije“, rekla je Mihajlović.

Mazuta, prema podacima od jutros, imamo za narednih 110 dana, rekla je Mihajlović gostujući na TV Prva.

Kako je navela, Srbija je većinski obezbedila količine gasa, a ako ga ne bude može da primeni krizne planove a to ne znači restrikciju već supstituciju gasa mazutom.

Naglasila je da se radi na povećanju proizvodnje elektične eneregije i na štednji, i precizirala da domaćinstva na dnevnom nivou troše 42 osto električne energije.

Čijenjica je da smo uradili sve, obezbedili smo derivate, benzin dizel, za minumum dva meseca, tu ne bi trebao da bude posebnih problema, navela je ministarka.

Izrazila je uverenje da će u narednih pet do osam dana izaći sa predlozima da se vidi koliko je ko potrošio prošli mesec u odnosu na prošlu godinu i ako je mnogo manje, taj neko je siguran kandidat da manje plati račun za struju.

Ocenila je da je velika šteta, što EPS 30 godina nije izgradio nijednu elektranu, što je, kako navodi, ozbiljan problem, jer imamo stare nepouzdane elektrane.

Naš najveći problem su investicije, rekla je ona i dodala da

kriza ne može da pravi strategiju, ta javna preduzeća EPS, EMS moraju da inveistiraju, brže od autoputeva.

Mogli smo da izgradimo još jedno podzemno skladište gasa, sada bi gas skladištli kod nas a ne u Mađarskoj.

Dodala je da inspekcije obilaze peletare i skladištare, da cena ne može biti niža od 320 evra po toni, i precizirala da se u Srbiji na pelet greje 110.000 ljudi.

Na pitanje da prokomentariše pisanje medija da bivši vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić neće odgovarati zbog kolapsa u EPS-u, i da je odbacena krivicna prijava protiv njega, kaže da Ministarstvo još nije dobilo nikakvu informaciju vezanu za krivičnu prijavu koju su predali protiv Grčića.

„Možda je ta odluka po pravu ali nikako ni po zdravoj logici ni po pravdi“, rekla je ona i dodala da je mnogo novca izgubljeno i da je zbog dešavanja u EPS-u bila ugrozena nacionalna bezbednost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Delimično oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana