Poginula oba pilota prilikom pada MIG-a Studio B, Tanjug

Objavljeno: 25.09.2020. 10:35 Izmenjeno: 26.09.2020. 15:15

Piloti major Dejan Krsnik (1971) i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević (1977) poginuli su prilikom pada aviona MiG-21 u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika. Predsednik Vučić izrazio saučešće porodicama pilota. „To je ogroman gubitak za njihove porodice, ali i za državu, jer su piloti za nas blago“, ističe Vučić.

foto Zvornik danas/Tanjug

Dva pilota Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije poginuli su oko 9.10 časova prilikom pada aviona MiG-21 u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika obavljajući svoje letačke zadatke, potvrdilo Ministarstvo odbrane.

Poginuli su piloti major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević iz 101. lovačko-avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade RViPVO Vojske Srbije.

Pilot major Dejan Krsnik, komandir 4. avijacijskog odeljenja 101. lovačko-avijacijske eskadrile, rođen je 28. maja 1971. godine u Beogradu. U profesionalnoj vojnoj službi bio je od 30. jula 1994. godine. Oženjen je i otac jednog deteta.

Pilot kapetan prve klase Zvonko Vasiljević, pomoćnik komandanta za obaveštajno-izviđačke poslove 101. lovačko-avijacijske eskadrile, rođen je 3. oktobra 1977. godine u Loznici. U profesionalnoj vojnoj službi bio je od 2. septembra 2001. godine. Oženjen je i otac dvoje dece.

Vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović uputili su porodicama poginulih pilota telegrame saučešća.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće povodom pogibije dva pilota Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije.

U telegramu se navodi:

„Duboko sam potresen vešću o smrti naših pilota, koji su živeli za Srbiju i koji su ceo svoj život posvetili služenju otadžbini.

U ovoj tragediji, njihove porodice su izgubile svoje najmilije, naša vojska izuzetne patriote i profesionalce, a cela zemlja – heroje koji su sebe nesebično davali obavljajući časno svoje teške dužnosti.

Primite izraze mog najdubljeg saučešća i poštovanja“, navodi se u telegramu Vučića, saopštila je pres služba predsednika.

 

Vučić:Saučešće porodicama, piloti su za nas blago

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je saučešće porodicama pilota, koji su poginuli u padu vojnog aviona Mig 21 kod Malog Zvornika i istakao da je to ogroman gubitak, za njihove porodice, ali i za državu, jer su piloti, kako je istakao, za nas blago.

„Nadao sam se boljim vestima. Želeo bih da izrazim saučešće. Ovo su užasne stvari za nas, veoma teške. Vojska i policija su teški, odgovorni poslovi“, rekao je Vučić i dodao da će komisije koje će biti formirane u narednom periodu utvrditi uzroke pada aviona.

Na kritike da je reč o avionima koji su remontovani u Rusiji, Vučić je primetio da uvek postoje ljudi koji će, šta god da se desi, da govore najgore o zemlji, da mogu da ostvare neku političku korist za sebe, ali da to najviše govori o njima.

Avioni nisu ni na koji način bili povezani sa remontom u Rusiji, rekao je Vučić i dodao da je reč o starom avionu, koji služi za obuku.

„Čak i gubitak ovakog aviona nije benzačajan, ali je milion puta veći gubitak ljudi“, rekao je Vučić nakon sastanak sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Avion MiG-21 pregledan je pre poletanja u skladu sa svim procedurama i nakom pregleda konstatovano je da je ispravan i spreman za let, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Povređen je meštanin u čije dvorište je avion pao. On je prevezen u Opštu bolnicu u Loznici.

U bolnici su za RTS rekli da je muškarac (1961) ubrzo nakon pada aviona zbrinut u jedinici intenzivne nege i da je zadobio opekotine grudnog koša, glave i ruku, ali da je svestan i orijentisan.

 

Telegram saučešća ministra odbrane Aleksandra Vulina porodicama poginulih pilota

 

„Gubitak svakog ljudskog života je tragedija za porodicu i prijatelje, a smrt vojnika je udarac i tragedija za čitavu zemlju i narod.

Izgubili smo drugove, oficire, borce, a Srbija je ostala bez dvojice pilota koji su odbranu svoje zemlje i naroda stavljali iznad svega. Utehe nema, ima samo saznanja da smo imali čast da sa njima učimo i radimo.

Vojska nikada ne zaboravlja i zauvek pamti hrabrost i vernost svojih pripadnika. Brinućemo  o vama, poštovane porodice, kao da su oni još sa nama, vojska nikada ne napušta svoje najbolje. Ma koliko bolelo, bićemo zajedno i u vremenu koje  dolazi.

Molim vas u ime svih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i u svoje lično ime da primite izraze našeg najdubljeg i najiskrenijeg saučešća“, navodi se u telegramu saučešća ministra odbrane Aleksandra Vulina porodicama poginulih pilota majora Dejana Krsnika i kapetana prve klase Zvonka Vasiljevića.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana