Međuopštinskom saradnjom do unapređenja razvoja sistema lokalne samouprave studio b

Objavljeno: 07.12.2022. 17:19 Izmenjeno: 07.12.2022. 17:19

 Skupština SKGO je najznačajniji skup predstavnika lokalne samouprave tokom godine. Jubilarna 50. skupština organizuje se u okviru projekta „Institucionalna podrška SKGO – treća faza“, koji sprovodi SKGO, a podržava Vlada Švajcarske,.

 

„Međuopštinska saradnja od velikog je značaja za unapređenje razvoja čitavog sistema lokalne samouprave, pre svega kroz zajedničko efikasnije, ekonomičnije i svrsishodnije obavljanje poslova iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave, a sve u cilju pružanja kvalitetnijih usluga građanima, što je u fokusu celokupne reforme javne uprave“, poručio je ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović na jubilarnoj 50. skupštini Stalne konferencije gradova i opština.

On je objasnio da osnova za uspostavljanje ovakvog tipa saradnje proističe iz značajnih razlika u kapacitetima jedinica lokalne samouprave, istakavši da se udruživanjem gradova i opština otvara prostor i za sprovođenje budućih procesa decentralizacije.

Martinović je naglasio da je Ministarstvo u proteklih nekoliko godina preduzelo značajan broj aktivnosti u oblasti unapređenja sistema lokalne samouprave i jačanja kapaciteta gradova i opština, te da je, sa ciljem da ih dodatno motiviše za udruživanje, sprovelo tri javna poziva za podršku uspostavljanju ili razvoju postojeće međuopštinske saradnje, u okviru Fonda za međuopštinsku saradnju.

„Realizacijom prva dva javna poziva pružena je podrška uspostavljanju međuopštinske saradnje za ukupno 46 jedinica lokalne samouprave. Krajem prošlog meseca okončan je treći javni poziv i očekujemo nastavak dobrog trenda podrške udruživanju opština i gradova“, rekao je ministar.

On je dodao i da je poslednjim izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi pitanje međuopštinske saradnje detaljnije razrađeno, čime su, kako je naveo, postavljene dobre polazne osnove za razvoj ovog instituta u budućnosti.

Uz pozdravna obraćanja predsednika SKGO i gradonačelnika Leskovca dr Gorana Cvetanovića i gradonačelnika Beograda u ime grada domaćina Skupštine Aleksandra Šapića, na događaju su se obratili i ambasador Emanuel Žiofre, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Urs Šmid, ambasador Švajcarske Konfederacije u Republici Srbiji i Pjer Košar, ambasador Republike Francuske u Republici Srbiji.

Skupština SKGO je najznačajniji skup predstavnika lokalne samouprave tokom godine. Jubilarna 50. skupština organizuje se u okviru projekta „Institucionalna podrška SKGO – treća faza“, koji sprovodi SKGO, a podržava Vlada Švajcarske, a osnovna tema današnjeg događaja je uloga i značaj udruživanja gradova i opština u razvoju lokalne samouprave.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana