Medalje za srpske gimnazijalce na Hemijskoj olimpijadi tanjug

Objavljeno: 19.07.2022. 10:52 Izmenjeno: 19.07.2022. 10:54

Učešće ekipe su finansijski i organizaciono pomogli Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srpsko hemijsko društvo, Naftna industrija Srbije i Hemijski fakultet.

Učenici iz Srbije osvojili su četiri bronzane medalje na 54. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi, održanoj od 10. do 18. jula, koju je on lajn organizovala NR Kina.

Osvajači medalja su učenici Matematičke gimnazije iz Beograda Uroš Poleksić, Dimitrije Gligorovski i Ðorđe Parojčić, i učenica Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada, Dunja Vuković.

Mentori ekipe su bili dr Dušan Sladić, predsednik Srpskog hemijskog društva i profesor na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i dr Niko Radulović, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, navodi se u saopštenju Prirodno – matematičkog fakulteta Novi Sad.

Olimpijada je održana kao onlajn takmičenje, autori svih devet zadataka su iz Kine i učestvovalo je 326 takmičara iz 83 zemlje.

Dvonedeljne pripreme ekipe, u organizaciji Srpskog hemijskog društva, održane su na Hemijskom fakultetu.

U pripremama i sprovođenju takmičenja su, pored mentora, učestvovali i raniji osvajači medalja Vidak Raičević sa Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu i Filip Koldžić student Tehnološko – metalurškog fakulteta u Beogradu, kao i dr Irena Novaković sa Instituta za hemiju, tehmologiju i metalurgiju.

Međunarodna hemijska olimpijada najprestižnije je svetsko takmičenje iz hemije za srednjoškolce. Srbija kao nezavisna država na njemu učestvuje od 2012. godine, a naši đaci svake godine na njemu osvajaju odličja i ostvaruju značajne rezultate.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana