Masovno trovanje divljih životinja kod Rume Tanjug

Objavljeno: 25.12.2017. 18:59 Izmenjeno: 25.12.2017. 19:02

U ataru sela Vitojevci kod Rume otkriveno je masovno trovanje ptica i sisara i pronađeno je 19 leševa životinja, saopšteno je iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica.

U zajedničkoj akciji tog društva, službenika Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, inspektorom Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i Policijske stanice Platičeva, otkriveno je pet šakala, četiri lisice, jedna kuna belica, tri gavrana, četiri mišara i dva orla belorepana.

Nedaleko od mesta gde su pronađeni leševi, uočene su iznutrice koje su bile neprirodno roze boje, što je ukazivalo na korišćenje nekog od pesticida, verovatno karbofurana, kažu iz Društva i dodaju da su leševi životinja, uzorci iznutrica i tretiranog semena prikupljeni za laboratorijske analize koje će pokazati uzročnika trovanja.

„Brzom reakcijom na terenu uspeli smo da sprečimo dalji pomor. Uklonili smo sve leševe i zatrovane iznutrice koji su predstavljali dalji izvor opasnosti. Međutim, nismo u mogućnosti da uklonimo veliku količinu tretiranog semena koje se nalazi rasuto po njivi“, rekla je kaže Milica Mišković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, prenosi se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana