Martinović: Naslovna NIN-a poziva na ubistvo Vučića

Objavljeno: 27.11.2019. 18:52 Izmenjeno: 28.11.2019. 12:23

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović izjavio je da je skandalozno da nedeljnik NIN na naslovnoj strani sutrašnjeg izdanja objavi fotografiju na kojoj se, kako kaže, poziva na ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Martinović je u Skupštini Srbije pokazao naslovnu stranu tog nedeljnika na kojoj se, kako je rekao, nalaze predsednik Vučić i predsednik RS Milorad Dodik i uperena snajperska puška u šefa srpske države.

On je pozvao glavnog i odgovornog urednika NIN-a koji, kako kaže, ovih dana drži lekcije o moralu i etici, da objasni šta mu znači ta fotografija na kojoj je snajperska puška uperena u predsednika Srbije.

„Kao iz vremena Gebelsa. Uništiti Srbiju i RS. Ako to dopustimo, šta ćemo mi Srbi“?, upitao je Martinović.

Martinović je rekao da građani takođe treba da se zamisle nad propagandom koja se širi da u Srbiji nema slobode medija.

“Ne da je ima, ovo više nije sloboda medija, ovo je postala anarhija u kojoj svaki ludak koji misli da je novinar može da objavi fotografiju u kojoj se vrlo jasno poziv na ubistvo predsednika Republike”, rekao je Martinović.

On je dodao da se SNS nikada neće sa političkim protivnicima obračunavati na takav način, već da će ih uvek pobeđivati na izborima.

Upitao je kakva se poruka šalje takvom naslovnom stranom i da li je to: Hajde da ubijemo Vučića i da od Srbije napravimo Boliviju.

“Ovo je jasna poruka onih koji stoje iza Dragana Ðilasa, Boška Obradovića, Marinike Tepić, svih njih koji danima i nedeljama vode kampanju protiv Aleksandra Vučića, protiv Nebojše Stefanovića, protiv naše namenske industrije, protiv naše vojske i naše države. Ovo je poziv na ubistvo”, rekao je Martinović.

Istakao je da treba da je sram onog ko je stavio takvu naslovnu fotografiju.

“Pre nekoliko dana, kada je Vučić bio smešten na VMA Lokalni front iz Kraljeva je rekao da Aleskandru Vučiću treba sasuti rafal u leđa. Pet metaka u leđa. I evo, sutra možete da kupite NIN, a na naslovnoj stranici vrlo demokratski, evropski, građanski objavljena fotografija Aleksandra Vucicća u koga je uperena snajperska puška”, rekao je Martinović.

Vulin: Naslovnica NIN-a je poziv na likvidaciju Vučića

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je  da je fotografija sa naslovne strane sutrašnjeg NIN-a „slika bolesne mržnje“ i poziv na likvidaciju predsednika Aleksandra Vučića.

„Ološ sanja da Vučića nešto ili neko ubije“, poručuje ministar Vulin i dodaje:

„Naslovna strana NIN-a, naručena od Dragana Ðilasa, nije ni novinarstvo ni slobodno izražavanje. Nije važno ni ko je slikao, ni kada, važna je mržnja i pretnja sa naslovne strane NIN-a. To je terapijska slika bolesne mržnje. Ne očekujem da se bilo ko od novinarskih udruženja, poverenika, reportera bez granica oglasi i osudi otvoreni poziv na likvidaciju predsednika Vučića“, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin komentarišuci naslovnu stranu najnovijeg broja nedeljnika NIN.

Ministar odbrane je dodao da nikome od zaštitnika ljudskih prava neće biti važno kako se oseća Vučić pred snajperom ili njegova porodica.

„Mržnja prema Vučiću je dozvoljena a svaki glas ili reakcija koja osudi ološ bice napadnuta i prikazana kao pritisak. Na žalost, u Srbiji se na naslovnim stranama nekažnjeno poziva svaki psihopata da stane iza snajpera i to nikome nije važno. Dokle god bude tako, ja cu našeg predsednika, i svog druga, čuvati i sačuvati a ološ neka mašta, neće mu se ostvariti“, izjavio je ministar Vulin.

Gojković o naslovnoj NIN-a i doktoratu Bojana Pajtića

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković osudila je naslovnu stranu NIN-a na kojoj se, kako kaže, poziva na linč i ubistvo predsednika Republike Aleksandra Vučića.

Gojković je iz poslaničke klupe istakla da se u novinama promoviše atentat na Vučića, s obzirom da se na naslovnoj strani nedeljnika nalazi snajper uperen u srce predsednika Srbije i predsednika RS Milorada Dodika koji se na fotografiji nalazi pored njega.

“Ovo nisu nalepnice za fudbalsko prvenstvo u Kataru, pa da lepimo fotografije fudbalera, ovo je uticajni nedeljnik”, prokomentarisala je Gojković.

Ona je ocenila da će pojedini mediji kritikovati šefa poslanika SNS Aleksandra Martinovića koji je govorio o naslovnici NIN-a, imajući u vidu da je tako bilo i ranije kada su pominjali pojedine sudije, nevladine organizacije i druge o kojima ne sme da se govori.

“Neka napišu sutra šta god hoće o Aleksandru Martinoviću, evo ja ću da se solidarišem. Evo svi mi ovde iz SNS smo Aleksandar Martinović. Neka sve nas ovde navedu da smo svi Martinović zato što branimo predsednika i smatramo da ovo nije informativno glasilo, već poziv na linč i na ubistvo predsednika Vučiha, pa “neka visi Pedro“”, rekla je Gojković.

Kako je dodala, poslanici SNS će o tome govoriti i sutra, jer smatraju da “Srbija ovo nije zaslužila”.

Gojković je u polemici sa poslanikom Miladinom Ševarlićem, koji je u skupštinu ušao na listi Dveri, kazala da nije čula da je osudio kada je nju Boško Obradović sa kolegicnom tukao u kabinetu, kao što i sada nije osudio naslovnu stranu NIN-a.

“Tukao me je, to je baš pohvalno za demokratiju države, to je baš pohvalno za njihove sponzore koji hoće da ih na silu dovedu na vlast. Da li je ovo što mi govorimo ugrožavanje slobode medija, a Martinović i ja ćemo da visimo k“o Pedro, što je rekao jedan od poslanika kada je bio na službenom putu u Holandiji pre nekoliko godina”, navela je Gojković.

Kako kaže, u Srbiji se danima gledaju “turske serije” da li Siniša Mali ima ovakav ili onakav doktorat, ali ukazuje da nije mogla da pronađe doktorat Bojana Pajtića.

“Lično sam ga (Martinovića) molila da mi pronađe doktorat Bojana Pajtića zato što sama nisam mogla da ga nađem u biblioteci Pravnog fakulteta u Novom Sadu. Nije mogao da mi pomogne, ne postoji doktorat. Pa zašto? Zato što postoje indicije u delu akademske javnosti da je on prepisao dobar deo doktorata od jedne njegove koleginice iz Zagreba”, navela je Gojković.

Prema njenim rečima, Pajtiću ne sme ništa da se kaže, a ako se nešto i kaže, oni koji o tome govore završe na društvenim mrežama i u delu medija.

“Najbolje kad se probudim ujutru da mi neko lupi flaster i na mozak, jer u ovoj državi je sada zabranjeno od dela javnosti koji je izuzetno glasan da misliš kako hoćeš. Moraš da misliš samo ono što oni serviraju”, kaže Gojković.

Kakvu poruku šalje šokantna naslovna NIN:Cev uperena u Vučić

Naslovna strana sutrašnjeg izdanja nedeljnika NIN, objavljena na Instagram profilu ovog nedeljnika, sa fotografijom na kojoj je oružje sa cevi uperenom prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, uzburkala je javnost i izazvala niz negativnih komentara da je reč o pretnji smrću Vučiću.

U komentarima na društvenim mrežama najčešće se navodi da objavljivanje fotografije predstavlja neskriveno crtanje mete na celu predsednika Srbije.

Zbog ove skandalozne ilustracije u NIN, zgrozili su se cak i njihovi citaoci, koji su na Tviteru poceli da ostavljaju komentare poput: „Povucite broj, spasite se bruke“.

Predsednik UNS Vladimir Radomirovic kaže za Kurir da uredništvo NIN treba da objasni ovu naslovu stranu.

„Nije mi bilo prijatno kada sam video naslovnu stranu NIN. Dosta je šokantna. Nije uobivcajeno da se na takav način tretira predsednik države. Uredništvo NIN bi moralo da objasni svoj postupak. Čini se da ne bi objavili takvu fotografiju da je neko drugi na mestu predsednika Srbije“, rekao je Radomirovic.

Predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišic kaže da nije tajna da se priželjkuje upravo to što je na naslovnoj strani:

„Tome bi se najviše obradovali. Nije tajna da priželjkuju ono što tom naslovnom stranom pokazuju. Razočarani činjenicom da je predsednik zdravstvene tegobe prebrodio, okreću su prvobitnom planu, a to je pozivanje na fizičku eliminaciju Vucica“, kazao je Glišić za taj list.

I Slobodan Georgiev, urednik u Birn, takode je osudio ovakvu naslovnu stranu.

„Skandalozna naslovna strana kolege – napisao je i dodao da je ovo „nedopustivo““, napisao je on na Tviteru.

Predsednik Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević koji je napisao da je u zemlju koja koja pamti ubistvo Zorana Ðinđića i 12. mart 2003. godine ova fotografija „izuzetno loše odabrana“.

Potpredsednik SNS Milenko Jovanov takođe je osudio naslovnicu NIN-a.

„Sve na svetu bi ološ dao da je u prilici da stoji iza puške čija cev je uperena u Vučića. Lično bi to pušku držalo. Lično bi obarač povuklo… I to novinari?! Ološ, bre, poremećeni, kakvi novinari…“

Naslovnicu NIN-a kao sramnu i skandaloznu ocenili su i drugi tviteraši.

„Meni je ovo nadrealno! Pa, da li je moguce, bilo gde na svetu, uperiti cev u aktuelnog predsednika i proci nekaznjeno?“ i „Ovo je sramota i za svaku osudu. I posle kažu da postoji cenzura u Srbiji, zabrana da piše ko šta želi. Ovo je ekstremni prikaz mržnje prema čoveku koji je Srbiju podigao iz pepela i dokazuje šta oni zapravo njemu priželjkuju i na koji način“, samo su neki od komentara sa te društvene mreže.

„Sramna naslovna strana ““Nin““-a. Snajper koji je uperen u predsednika Vucica, jasno pokazuje šta opozicija želi predsedniku: želi mu smrt. Skandal!“; „Ma da nije ovo greška nedeljnika NIN? Sve im verujem.. naslovna strana s“ puškom uperenom u Vucica je bruka za novine! Puška uperena u Vučića uperena je u većinu građana!“, navode pojedini tviteraši.

Đurić: NIN pljunuo na svoju tradiciju i velikane novinarstva

Potpredsednik SNS Marko Ðurić izjavio je  da pristojna Srbija mora glasno i jednodušno da izrazi gnušanje nad NIN-ovom patologijom, jer ni u jednom demokratskom društvu ne bi bilo moguće da se jedna ovakva fotografija nađe na naslovnici jednog političkog nedeljnika.

„Strašna je i skandalozna odluka uredništva NIN-a da na naslovnu stranu svog najnovijeg broja stavi fotografiju kojom se nedvosmisleno poziva na ubistvo predsednika Aleksandra Vučića“, naveo je Ðurić u saopštenju.

Ova naslovna strana, istakao je on, ne samo da dokaz da su mediji u Srbiji slobodni da čine šta im je volja, već i da su mnogi od njih oslobođeni svake pristojnosti, morala i profesionalne odgovornosti.

„NIN je danas pljunuo na svoju tradiciju i velikane srpskog novinarstva koji su u njemu radili“, zaključio je Ðurić.

Već duže vreme NIN se ističe kao tabloidni nedeljnik koji svojim skandaloznim naslovnicama pokušava na sebe da skrene kakvu-takvu pažnju, izjavio je Marko Matić, novinar medijske mreže Antidot povodom naslovne strane novog izdanja nedeljnika NIN na kojoj je uperena puška u predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Iako ne možemo da govorimo o otvorenom pozivu na ubistvo, jasno je da je u pitanju vešto smišljena submisivna poruka čije je dejstvo čak i opasnije od otvorenih poziva koji bi naišli na nedvosmislenu osudu javnosti i reakciju državnih organa. Ovako se ta poruka šalje ispod radara s namerom da kod čitalaca izazove određenu reakciju i posledice s kojima uredništvo NIN ne bi moglo direktno da se poveže“, kazao je Matić.

Kako prenosi Kurir, Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije, kazao je da je očigledno da je ovo neko „debelo platio“ sa željom da se sve pozitivno što je urađeno u Srbiji, uruši jednom aferom.

„Poznato je ko to radi – strani plaćenici i domaći izdajnici. Država mora da stane na put, ne samo ovakvim slikama nego i ljudima koji organizuju sve to. Jer uperena puška u predsednika ima tri tumačenja, građani dobro mogu to da zakljuce“, kaže Marković.

Miloš Vučević, potpredsednik SNS-a, izjavio je povodom naslovnice NIN da to ne zavređuje nikakav komentar, već hitnu reakciju državnih organa.

„Iskreno, zgrožen sam. Pušku koja cilja predsednika države ne smatram primerom slobodnog novinarstva, niti umetničke slobode?! Pozivam nadležne državne organe, novinarska udruženja, sve dobronamerne ljude da ucine sve da se konacno zaustave pretnje i prizivanja zlocina protiv predsednika Srbije Aleksandra Vucica“, istakao je Vučević.

Tatjana Macura, poslanica Stranke moderne Srbije (SMS), ocenila je da se potpuno izgubio kompas u obračunu s političkim neistomišljenicima.

„Svesno ili nesvesno slati takve poruke u državi u kojoj je 2003. godine ubijen predsednik vlade, sumanuto je. Pozivam sve, one koji zastupaju interese vlasti i one koji zastupaju interese opozicije, da se uzdrže od provokacija koje mogu dovesti do incidenata koji mogu biti pogubni“, navela je Macura.

Vladimir Marinković, potpredsednik Narodne skupštine, saopštio je da je u pitanju jeziva naslovna strana koja čak više ni ne prikriva bolesnu ambiciju interesnih grupa koje bi da sruše predsednika Vučića isključivo iz lukrativnih i sitnosopstveničkih razloga.

„Ovo je materijalni dokaz da se neki ne bi libili da ugroze život predsednika Srbije samo da bi mogli da vršljaju i ponovo cede ekonomiju ove zemlje. Vučić je neprobojna brana svim onima iz zemlje i inostranstva koji bi da oslabe našu zemlju i našu ekonomiju“, poručio je on.

Naslovna strana nedeljnika NIN je direktan poziv na ubistvo predsednika Vučića, naveo je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

„U svakoj demokratskoj zemlji na svetu objavljivanje ovakve fotografije izazvalo bi osudu javnosti i bilo bi kažnjivo. Osim u Srbiji gde svako, a posebno oni koji sebe nazivaju antivladinim medijima, otvoreno pozivaju na ubistva i linč“, kazao je on.

„Setite se samo kako su u listu Danas opravdavali one ludake koji su s motornom testerom pretili novinarima RTS, setite se kako su pokušaj mog ubistva ispred galerije Progres koji je organizovao Dragan Đilas na naslovnoj strani lista Danas slavili uz naslov “jurićemo vas po ulicama“, pa kako su nošenje vešala na Terazijama za predsednika Vučića okarakterisali kao “umetnički performans“. Da li se još neko seća naslovne strane nedeljnika NIN kada su objavili sliku koncentracionog logora uz morbidnu poruku “rad oslobađa“ i kako se urednik ovog lista tom naslovnicom rugao žrtvama holokausta i Srbiji?“, podsetio je Vesić. On je naveo da se sada pojavljuje naslovna strana sa uperenom puškom u predsednika i da će posle urednik ove novine Chulibrk da objašnjava kako su to novinarske slobode i kako se samo malo šalio. „Nažalost, ja sam ovakve pretnje 2001. već gledao kada su novinari slični Chulibrku pravili sprdnju s pokušajem atentata na Đindića kod hale Limes u februaru 2001. Kada su tog istog Đindića iz Peščanika nazivali kriminalcem i osobom koja je izmislila atentat na sebe. E, to isto sada rade Vučiću. I zato te poruke treba ozbiljno shvatiti“, poručio je Vesić.

Igor Bečić, narodni poslanik i predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti rekao je da je sutrašnja naslovna strana NIN najblaže receno poziv na linč, ako ne i na nešto mnogo gore.

„Ostrasćenost tzv. slobodnih medija prema predsedniku Vučiću, svemu što on uradi, izvrgavanje ruglu njegovog zdravstvenog stanja, konstantni napadi na njegovu porodicu i najbliže saradnike jesu skandalozan i neprimeren pokazatelj slabosti opozicije koja vešto koristi ove medije“, izjavio je Bečić.

„Mislim da je krajnje vreme da se opozicija na čelu sa Ðilasom, Obradovićem i Jeremićem dozove pameti i shvati da propagiranje nasilja i kriminala nikome dobro nije donelo“, rekao je Bečić.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana