Mandatarka za predsednicu vlade Dančila predstavila ministre Tanjug

Objavljeno: 26.01.2018. 17:05 Izmenjeno: 26.01.2018. 17:12

Mandatarka za predsednicu rumunske vlade Vjorika Dančila predstavila je danas predlog kabineta sa 27 ministara dok se Rumunija sprema da dobije trećeg premijera za poslednjih godinu dana, navodi AP.

Navodi se da se levičarska vlada na čelu sa socijaldemokratama suočila sa najvećim protestima od pada komunizma u toj zemlji zbog nastojanja da ublaži mere borbe protiv korupcije, ali da se i pored toga očekuje da parlament u ponedeljak potvrdi novu vladu.

AP navodi da bi u tom slučaju Dančila postala prvo predsednica vlade u istoriji Rumunije, ali da će njene izršne moći ipak biti ograničene i imaće mahom administrativnu ulogu.

Ona je najavila novo ministarstvo koje će se baviti raspodelom sredstava iz EU i za šefa tog ministarstva izabrala Romanu Plumb protiv koje tužioci zaduženi za borbu protiv korupcije tražili krivičnu istragu ali je parlament to sprecio, navodi Rojters.

Agencija AP navodi da lider socijaldemokrata Liviju Dragnea ne može da bude premijer zbog sudske presude donete protiv njega zbog nameštanja glasanja, a optuživan je i da proneverio sredstva EU što je negirao, ali da on odlučuje vladinu politiku.

Navodi se da su socijaldemokrate smenile dvojicu prethodnih premijera navodeći kao argument to da oni nisu sledili liniju stranke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana