Mali: Srbija pod velikim pritiscima, Vučić pisao Makronu, Šolcu tanjug

Objavljeno: 12.04.2024. 09:19 Izmenjeno: 27.04.2024. 11:45

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jutros liderima u Evropi kancelaru Nemačke Olafu Šolcu, predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i drugima poslao pisma u vezi sa prijemom tzv. Kosova u Savet Evrope, što pokazuje da se Srbija neće predati, „Ekonomski smo jaki i tu sam veliki optimista, ali pritisci kojima […]

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jutros liderima u Evropi kancelaru Nemačke Olafu Šolcu, predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i drugima poslao pisma u vezi sa prijemom tzv. Kosova u Savet Evrope, što pokazuje da se Srbija neće predati, „Ekonomski smo jaki i tu sam veliki optimista, ali pritisci kojima je Srbija trenutno izložena narušavaju taj optimizam. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je zabrinut više nego ikada i razlozi za to su objektivni, a nalaze se u tim pritiscima“, rekao je Mali za TV Hepi. Istakao je da sve decenije koliko se poznaju nikada nije video zabrinutijeg predsednika Vučića i naveo da su pritisci uzrokovani problemima u regionu, odnosno BiH, zatim situacijom na Kosovu i Metohiji, pitanjem sankcija Ruskoj Federaciji i ukazao da preti i donošenje rezolucije Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici. „To su ozbiljni pritisci i upravo zbog toga kažem, nikada ga zabrinutijeg nisam video. Naravno, daćemo sve od sebe da se nađe rešenje“, rekao je Mali i istakao da ko god poznaje Vučića mora da zna jednu stvar, a to je da predaja nikada nije opcija. Mali je istakao da su razlozi za zabrinutost objektivni i istakao da slede izbori za Evropski parlament, u Velikoj Britaniji, SAD i da je sada pritisak da se sve završi ako je moguće do tih izbora. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć, nakon sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske, da će se Srbija boriti do poslednjeg trenutka protiv prijema tzv. Kosova u Savet Evrope i nacrta rezolucije o Srebrenici.

On je odgovarajući na pitanja novinara o pritiscima kojima je Srbija izložena rekao da je pritisak veliki i da nikada nije video veću zabrinutost kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića nego poslednjih dana upravo zbog pritisaka kojima je zemlja izložena. „Veliki je pritisak kada je situacija u regionu u pitanju, odnosno Republika Srpska i Bosna i Hercegovina, kada je na kraju krajeva borba za prava Srba na Kosovu i Metohiji u pitanju. To su ogromni pritisci. Ja bih rekao nikada veći“, rekao je Mali. Dodao je da se globalna situacija i globalni svet menjaju, da nas očekuju izbori za Evropski parlament, zatim izbori u Velikoj Britaniji na jesen a u novembru i izbori za predsednika u Americi. „Sve se menja, a nikada veći pritisak na Srbiju nije bio da se neke stvari urade pre njih i da se neki kompromisi naprave, a interesantno uvek na štetu Srbije i njenih građana. Jedini koji može da izdrži to i da se izbori da Srbija ostane i nezavisna i samostalna i suverena država je upravo Aleksandar Vučić“, ocenio je Mali. Dodao je da Vučić ima punu podršku od svojih saradnika a očigledno i od većine građana Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
-

Trenutna temperatura 21°C

-

Nedelja
Malo i umereno oblačno

Max: 26°C
Min: 17°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana