Mali:Počinje isplata novčane pomoći građanima na KiM Tanjug

Objavljeno: 24.05.2021. 11:43 Izmenjeno: 24.05.2021. 19:22

Počinje isplata jednokratne novčane podrške za Srbe na Kosovu i Metohiji, i to po 100 evra za svakog građanina, uključujući i decu, odnosno po 200 evra za nezaposlene, izjavio ministar finansija Siniša Mali.

„Reč je o jednokratnoj novčanoj pomoći kojom Srbima na Kosovu i Metohiji želimo da pokažemo da nisu sami i da je njihova država tu za njih“ rekao je Mali i dodao da je za ovu meru iz budžeta izdvojeno oko 1,5 milijardi dinara.

Kao primer naveo je da će, zahvaljujući ovoj pomoći, petočlana porodica dobiti minimum 500 evra od države, a ako je neki njen član nezaposlen i više, što, kako je rekao. nisu zanemarljivi iznosi.

Podsetio je da su građani na Kosovu i Metohiji koji imaju važeću ličnu kartu, mogli da se prijave i za 30+30 evra novčane pomoći, a da od 1. juna mogu da se prijave i za 3.000 dinara koliko će dobiti svi koji do 31. maja budu vakcinisani bar jednom dozom vakcine.

Mali je istakao da je građanima na KiM potrebna stalna pomoć i podrška, i da je cilj Vlade Srbije poboljšanje kvaliteta njihovog života i otvaranje novih radnih mesta, kako bi naši ljudi ostali na svojim vekovnim ognjištima.

Prema njegovim rečima, rebalansom budžeta za 2021. godinu izdvojena su značajna sredstva za projekte pomoći i podrške srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

„Sredstva su namenjena kako za finansijsku pomoć građanima, tako i za kapitalne projekte kao što su izgradnja novih bolnica, vrtića, obrazovnih ustanova“, rekao je Mali.

Kako je objasnio, u Kosovskoj Mitrovici će biti izgrađena zgrada u koju će biti smešten rektorat, a nove zgrade dobiće Ekonomski, Pravni i Prirodno-matematički fakultet.

Ministar je rekao i da će biti izgrađena novi kliničko-bolnički centar u Gračanici, rekonstruisan Klinički centar u Kosovskoj Mitrovici, kao i da se gradi Institut za sudsku medicinu u Kosovskoj Mitrovici.

Podsetio je i da se nastavlja sa stambenim zbrinjavanjem srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, pa će ove godine biti izgrađeno 17 novih zgrada sa po 12 stanova od oko 65 kvadrata u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Govoreći o daljoj dinamici isplate novčane podrške u okviru trećeg paketa mera, ministar Mali je naveo da će u sredu, 26. maja, početi isplata druge rate sektorske podrške za registrovane autoprevoznike, u iznosu od 600 evra po autobusu.

Takođe će 8. juna biti isplaćena polovina minimalne zarade za preduzetnike i firme koje se za to prijave do 31. maja, a sredinom juna će biti isplaćena i pomoć za nezaposlene u iznosu od 60 evra.

Osim navedenih mera, svi koji se do 31. maja vakcinišu bar jednom dozom vakcine dobiće 3.000 dinara a prijava će trajati od 1. do 15. juna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana