Mali: Srbija na korak od dobijanja investicionog rejtinga Tanjug

Objavljeno: 07.01.2022. 11:58 Izmenjeno: 07.01.2022. 11:58

Prema njegovim rečima, imati ovaj rejting znači da je zemlja stabilna i njena ekonomija zdrava, da ima dobru perspektivu razvoja, što za sobom povlači i pozitivan stav investitora prema toj zemlji, jer oni žele da ulažu upravo u takve, stabilne države.

Standard end Purs, jedna od tri najveće kreditne rejting agencije, nedavno je poboljšala izglede Srbije za dalje povećanje kreditnog rejtinga, čime se naša zemlja našla na korak od dobijanja tzv. investicionog rejtinga, rekao je Tanjugu ministar finansija Siniša Mali i izrazio uverenje da ćemo uspeti da ga dobijemo do kraja ove ili najkasnije polovinom 2023. godine.

Ističe da bi to bilo prvi put u istoriji naše zemlje da imamo investicioni rejting i da je siguran da bi se to već i dogodilo da nije bilo pandemije kovida 19.

Objašnjavajući zašto je važno imati ovaj rejting, ističe da kreditni rejting zapravo predstavlja ocenu celokupnog finansijskog stanja jedne zemlje, njenih perspektiva, ekonomske politike koju vodi.

„To je kao kada čovek ode na skener i lekar pregledom proveri stanje svih organa, da vidi koliko je on zdrav. S druge strane, kada je reč o rejtingu, cilj je da budemo deo manje grupe zemalja u svetu koje su dostigle investicioni rejting“, kaže Mali.

„Ono što je posebno važno za našu privredu i građane jeste da svako poboljšanje investicionog rejtinga automatski dovodi do smanjenja kamatnih stopa. Postajete povoljniji, manji je rizik ulaganja, manja premija na rizik kada ulažete novac, a samim tim i manje kamatne stope za privredu i građane“, naglašava za Tanjug Siniša Mali.

Dodaje da to daje dodatnu povoljnost privrednicima kada nabavljaju opremu, odlučuju se za ulaganje u nova postrojenja, a kada je reč o građanima manje su kamatne stope kada se zadužuju kroz uzimanje kredita ili kupovinu na lizing.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana