Mali: Biće povećanja plata i penzija Alo, Tanjug

Objavljeno: 23.04.2019. 13:52 Izmenjeno: 24.04.2019. 11:12

Siniša Mali je u razgovoru za Alo otkrio da rezultati za prva tri meseca ove godine govore da ima prostora za povećanje zarada.

Nova misija MMF-a dolazi početkom maja u Beograd i ostaće dve nedelje, najavio ministar finansija Siniša Mali i istakao da dobri finansijski rezultati u prvom kvartalu ove godine najavljuju mogućnost povećanja plata i penzija, kao i da će se o tome odlučivati u septembru.

Kaže da će se sa misijom MMF -a analizirati rezultati ostvareni 2018, kao i sve aktivnosti koje se rade sa njima kada je reč o nastavku strukturnih reformi i svega što je vezano za održanje finansijske stabilnosti i privrednog rasta.

„Važno je to što je MMF zajedno sa Svetskom bankom napravio izveštaj sa projekcijom da će stopa rasta sprske ekonomije do kraja 2023. godine iznositi četiri odsto, što znači da će kumulativno naš BDP na kraju tog prerioda biti veći za 21,1 odsto“.

Mali ističe da se, takođe, procenjuje, da će BDP po glavni stanovnika koji je 2018. godine bio 7.207 dolara na kraju 2023. biti oko 10.394 dolara, što je povećanje od 44 odsto.

„Toliki će biti rast BDP po glavi stanovnika ukoliko ostvarimo ove stope rasta o kojima priča MMF, dakle ne Siniša ili bilo ko drugi već MMF“, naveo je ministar i dodao da je to najvažniji pokazatelj kvaliteta života građana.

Zato su, dodao je, bile važne reforme pokrenute 2014. i drugi rezultati ostvareni po pitanju suficita i smanjenja javnog duga, kao i povećanja zaposlenosti.Srbija je prošle godine, imala rast BDP-a od 4,3 odsto po čemu smo među 10 najboljih ekonomija u Evropi.“Dakle, rastemo sve brže i imamo sve veći broj investitora, otvaramo nove fabrike i kilometre autoptua. Što je veća privredna aktivnost, to ima više para u budžetu, čime se otvara mogućnost za povećanje plata i penzija“, ističe Mali.

Minsitar je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da, ako dobro radimo i ako su nam ekonomski rezultati dobri, očekuje nas značajno povećanje i plata i penzija.“Sve što radimo po pitanju reformi i jeste usmereno ka tome da se životni standard građana Srbije poveća u što kraćem vremenskom periodu“, zaključio je Mali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana