Mali: Pomoć privredi i građanima Studio B

Objavljeno: 01.04.2020. 13:58 Izmenjeno: 01.04.2020. 13:58

Kako bi sa što manje posledica prošla kroz krizu izazvanu korona virusom, država je pripremila paket mera za pomoć srpskoj privredi koji iznosi 5,1 milijardu evra. Ministar finansija Siniša Mali objašnjava da je reč o pomoći koja je u visini 11 odsto bruto društvenog proizvoda Srbije.

foto Tanjug

Paket ekonomskih mera države za pomoć privredi iznosiće 5,1 milijardu evra, što je 50 odsto našeg godišnjeg budžeta, kaže ministar finansija Siniša Mali. On navodi da će država od 1. maja isplatiti tri minimalne zarade kao pomoć preduzetnicima u Srbiji, uz uslov da preduzeća ne smeju da otpuste više od 10 odsto zaposlenih koje su imali pre početka vanrednog stanja.

Kada je reč o pomoći građanima od 100 evra, Mali za RTS objašnjava da će građani taj novac dobiti na račun nekoliko nedelja nakon ukidanja vanrednog stanja.

Drugi paket mera odnosi se na direktnu pomoć preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima, kojih u Srbiji ima preko devetsto hiljada.

Kada je reč o pomoći u oblasti poreske politike, ministar finansija najavljuje da se odlaže plaćanje poreza i doprinosa na zarade za privatnike tokom vanrednog stanja, i to na najmanje tri meseca.

Govoreći o zdravstvenom stanju predsednika Srbije, ministar finansija navodi da je predsednika Vučića stigao umor  i naglašava da bez njega ove mere ne bi bile moguće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana