Mali: Penzije u Srbiji su bezbedne sns

Objavljeno: 12.03.2023. 12:12 Izmenjeno: 12.03.2023. 12:32

Meni je važno da znaju da su penzije bezbedne i sigurne, tu nema igre. Kao što je predsednik obećao, rašće još više i brže“, dodaje ministar Mali.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je da će 15. marta početi prijava penzionera za nove penzionerske kartice.

„U sredu, 15. marta, krećemo sa kampanjom da pozovemo penzionere da se prijave za karticu, ali i društveno odgovorne kompanije da se uključe u akciju. Svako ko se prijavi za karticu imaće popuste u prodavnicama, u salonima, i tako će ne samo štedeti, već će im ostati i više novca za unučiće i decu“, naveo je ministar Mali.

Ministar Mali podsetio je da je najavljeno novo dodatno dvocifreno povećanje penzija do kraja godine:

„Penzije se sada usklađuju sa rastom plata i one rastu daleko više nego što je rast inflacije. Zato sa pravom i očekujemo dvocifreno povećanje penzija, dodatno novih 20,8 odsto veće.“

„Do kraja godine ćemo imati prosečne penzije preko 320 evra, potpuno smo u planu da na kraju mandata ove vlade imamo prosečnu penziju preko 400 i prosečnu platu preko 1000 evra“, istakao je ministar Mali.

Podsetio je da smo već imali najveće procentualno povećanje penzija, a imali smo povećanja i 2021. godine i 2020. godine, kao i jednokratne pomoći tokom pandemije.

Osvrnuvši se na navode o povećanju inflacije, ministar Mali istakao je da to govore ljudi koji su 2012. godine ostavili samo 8,5 milijardi dinara, a samo za penzije je trebalo 40 milijardi.

„Dakle, zemlja je bila bankrot, i ti koji nam sada sole pamet, tako su i pokazivali brigu o penzionerima, time što ni za penzije nisu imali novac. Danas su penzije sigurne i rastu. Mi smo promenili formulu u švajcarsku formulu plus, gde se sada penzije usklađuju sa rastom plata. Zato sa pravom očekujemo dvocifreno povećanje penzija“, ističe ministar Mali.

Ministar Mali rekao je da smo prestigli sve zemlje regiona koje su nam dugo „bežale“ po visini prosečne plate.

„Kod nas u Srbiji, uprkos svim velikim krizama, je rekordno niska nezaposlenost. Predsednik obilazi fabrike, otvaraju se nove stalno. Nama je prosek prošle godine 9,2 odsto stope nezaposlenosti, na rastuće plate. To je istorijski niska nezaposlenost. A 2012. godine, to stalno ponavljam, bila je nezaposlenost 25,9 odsto. I mi spuštamo nezaposlenost i dalje, uprkos pandemiji, krizi sa energentima, i konfliktu u Ukrajini“, dodao je ministar Mali.

Kako je rekao, Srbija poslednjih godina pobeđuje u onome u čemu nikada nije pobeđivala, a to je ekonomija.

Ministar Mali istakao je da naša ekonomija i dalje raste:

„Imali smo rast 2,3 odsto prošle godine. Dve godine pre toga uprkos pandemiji bili smo najbrže rastuća ekonomija. Nama je BDP prošle godine bio preko 60 milijardi evra. Ove godine biće preko 68 milijardi evra. Pre samo deset godina bio je 33,4 milijarde. Dakle više nego duplo se povećao BDP za samo 10 godina.“

 

U Srbiji se gradi 10 novih auto-puteva

Ministar Mali rekao je da se u Srbiji gradi 10 novih auto-puteva i brzih saobraćajnica.

„Izgradićemo fabrike za prečišćavanje i kanalizacioni prsten tamo, ulaže se u komunalne mreže. To je samo deo projekata koje radimo po celoj Srbiji. Nikada više nismo investirali u našu putnu i železničku infrastrukturu“, rekao je ministar Mali i dodao da je u Srbiji na kraju februara udeo javnog duga u BDP 58 odsto.

„Daleko ispod nivoa Mastrihta. A prosek 27 zemalja Evropske unije je 95 odsto, plus Francuska ima 120 odsto, Španija i Italija 150 odsto. Vodimo računa o našim finansijama, i ulažemo nikada više. Mi u ovom trenutku imamo 550 milijardi dinara na računu. Imamo novca do kraja godine, pažljivo smo vodili računa o svakom dinaru“, rekao je ministar Mali.

Rekao je da će se država boriti da svi građani imaju dovoljno struje i gasa.

 

Svi penzioneri imaju pravo da se prijave za kartice

Govoreći o penzionerskim karticama, ministar Mali rekao je da svi naši penzioneri imaju pravo da se prijave.

„Prijave kreću u filijalama PIO fonda, dakle od srede. Sve je spremljeno, prost je formular. U svakoj filijali će biti osoba koja može da pomogne da se to sve popuni. Od 1. oktobra ta kartica kreće u primenu, i nakon toga svaki penzioner će imati svoju karticu. To znači da će moći da skuplja bodove, pa da ide u besplatne obilaske muzeja i pozorišta. U maloprodajnim lancima će imati popuste na određene ili sve artikle. Doprinećemo kvalitetu života u trećem dobu“, rekao je ministar Mali.

Takođe, rekao je da će u sklopu pomoći penzionerima biti povećan budžet za PIO fond, kako bi još veći broj penzionera mogao besplatno da ide u banje.

„Najvažnije je povećanje penzija. Obećanje koje je predsednik Vučić dao ispunjavamo. Pre mesec dana smo imali obećanje da će svaki penzioner dobiti jedan vodič, i to je i urađeno. Na adrese svih penzionera stigli su ti vodiči. Meni je važno da znaju da su penzije bezbedne i sigurne, tu nema igre. Kao što je predsednik obećao, rašće još više i brže“, dodaje ministar Mali.

O obnovi 3000 kilometara pruga i puteva, rekao je da smo prošle godine imali 7,2 odsto BDP uloženo u kapitalne investicije.

„Pre 10 godina, udeo kapitalnih investicija je bio 3 odsto. Uprkos svim krizama i pritiscima, mi sa 7 odsto BDP ulažemo u infrastrukturu. Prošao sam malopre pored Prokopa, gradi se, i za dan oslobođenja Beograda imaćemo novu železničku stanicu. Sada se do Novog Sada ide 200 kilometara na sat. Kreće izgradnja brze pruge Beograd-Niš. Predsednik je najavio još ogroman novac koji će biti uložen u magistralne, lokalne i regionalne puteve“, rekao je ministar Mali.

Ovogodišnje povećanje penzija biće dvocifreno, kao što je i najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić a tačan procenat za koliko će primanja najstarijih biti povećana znaće se u septembru, kada ćemo u dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) imati računicu, izjavio je ministar finansija Siniša Mali. „Ta računica je usklađena sa švajcarskom formulom kojom se vodimo a koja kao parametre za određivanje nivoa rasta penzija uzima rast plata i nivo inflacije“, rekao je Mali u intervjuu za današnje „Novosti“. Govoreći o profesionalizaciji javnih preduzeća, koja je i deo aranžmana Srbije i MMF-a, on je naveo da je u pripremi Zakon o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije koji je u decembru prošao javnu raspravu i sada su u toku usaglašavanja. „On bi trebalo da targetira sve suštinske probleme u vodjenju javnih preduzeća“, rekao je Mali navodeći da taj zakon uvodi načelo odgovornosti, javnosti, efikasnosti, ekonomičnosti, poštovanja pravila konkurencije, da definiše ciljeve centralizovanog vlasničkog upravljanja, rečju definiše korporativno upravljanje. Mali je naveo da se očekuje da se predlog ovog zakona pred Vladom Srbije nađe u prvoj polovini ove godine. Kada je reč o investicionim planovima u putnoj i železničkoj infrastrukturi, naveo je da se između ostalog planira rekonstrukcija, izgradnja i modernizacija više od 2.000 kilometara pruga kao i oko 950 kilometara puteva. Odgovarajući na pitanje koliki rast BDP se može očekivati ove godine Mali je rekao da je projektovano realno povećanje od 2,5 odsto i da će ono biti potpuno vođeno domaćom tražnjom. „Povećanje zarada, kako u privatnom tako i u javnom sektoru, veća zaposlenost i stabilan rast penzija, rezultiraće nastavkom rasta realne lične potrošnje koji će iznositi 2,5 procenata“, rekao je Mali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana