E fakture će povećati konkurentnost privrede Tanjug

Objavljeno: 27.05.2021. 13:50 Izmenjeno: 28.05.2021. 09:47

Uvođenjem elektronskih faktura povećaćemo efikasnost i konkurentnost naše privrede, a time idemo ukorak sa inicijativama Evropske unije, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

On je na prvom Okruglom stolu posvećenom predstavljanju sistema za elektronsko fakturisanje izjavio da će uvođenje ovih faktura doneti puno koristi privredi i društvu, jer se time dobijaju veća pravna sigurnost, veća efikasnost, a zbog smanjene upotrebe papira to će biti dobro i za ekologiju.

I računovođama će biti lakše da se snalaze sa e-fakturama nego sa papirnim, naveo je ministar, te dodao da kod uvođenja elektronskih faktura postoje tri roka, a da je prvi 1. januar 2022. godine do kada je javni sektor obavezan da izdaje i prima ove fakture između sebe.

Drugi rok je 1. jul 2022. godine kada je javni sektor u obavezi izdavanja i primanja e- faktura ka privredi a treći 1. januar 2023. godine kada će i privreda biti obavezna da privredi izdaje ove fakture i prima ih od nje.

„Sistem elektronskih faktura će se primenjivati na obveznike poreza na dodatu vrednost. Očekujemo da će i drugi privredni subjekti koji nisu obveznici prihvatiti ovaj sistem s obzirom na prednosti koje pruža, ali za njih on nije obavezan“, pojasnio je Ministar.

Dodao je da se uvođenjem ovog sistema ostvaruje još jedna velika korist za privredu, a to je i da će prijava za porez na dodatu vrednost biti automatska, pa ako se upare fakture, automatski će se istoga dana vraćati i PDV.

Kao veoma važno je istakao da je sistem besplatan.

„Ukoliko neko želi da koristi usluge informacionih posrednika, on to može ali što se države tiče ovaj sistem je potpuno besplatan“ rekao je Mali.

Dodao je da je zakon u skladu sa zakonom o informacionoj bezbednosti i sa direktivama EU.

Ministar je kazao i da Srbija nezaustavljivo ide napred i da ćemo ove godine imati stopu rasta od najmanje šest i više odsto, po čemu bismo, tvrdi, bili prva ekonomija Evrope.

Naveo je i da će do kraja juna biti doneti svi podzakonski akti za sprovođenje ovog zakona.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je podsetio da je odloženo vraćanje poreza na dodatu vrednost bilo veliki problem za privrednike, na šta su se oni često žalili, te da će buduće automatsko vraćanje poreza istog dana biti veliki dobitak za njih.

Kao povoljnost je naveo i to što će se uštedeti na papiru koji je do sada korišćen za papirne fakture, a što je svakako dobro i u smislu zaštite životne sredine.

„Dobro je i što smo se dogovorili oko faznog uvođenja i primenjivanja elektronskih faktura“, rekao je Čadež i dodao da je da je sada na redu zajednički rad na donošenju podzakonskih akata kao i edukacija za one koji će primenjivati elektronske fakture, a u čemu će pomoći Privredna komora Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana