Skulptura „Odande–dovde” krasi pešačku pasarelu Studio B

Objavljeno: 06.12.2017. 13:23 Izmenjeno: 07.12.2017. 10:55

Skulptura Odande-dovde autora Ričarda Dikona i Mrđana Bajića koja je postavljena na Savskoj promenadi krasiće buduću pešačku pasarelu između Kalemegdana i Savskog pristaništa.

To je još jedna potvrda da se Beograd menja i ona će narednih godina privlačiti brojne turiste, kaže gradonačelnik Siniša Mali i poručuje da ćemo na ovaj način unaprediti i našu kulturnu ponudu.

 

– Uskoro ćemo imati pasarelu koja će povezivati Kalemegdan i Sava promenadu, ali postoji još dosta projekata koji menjaju lice Beograda. Danas je Srbija normalna zemlja, Beograd normalan grad i projekti poput ovog su postali realnost. Na ovaj način ostvarujemo vekovni san Beograđana, da se grad spusti na reke – istakao je Mali.

On je podsetio da se trenutno uređuje pešača zona, centar grada, fasade, kao i da Sava promenada, pored Beograda na vodi, pre tri godine nije postojala.

– Želimo da damo mogućnost građanima Beograda da sa Kalemegdana veoma brzo stignu do promenade, zbog čega će do polovine naredne godine pasarela biti završena. Pasarelu će krasiti skulptura Ričarda Dikona i Mrđena Bajića, što će biti još jedna kulturna atrakcija našeg grada. Generalno, pasarela će biti nešto što Beograđani do sada nisu imali priliku da vide – rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, nakon završetka radova imaćemo lepši izgled Kalemegdana, ali i promenade.

– Ovo nije samo skulptura, već velika poruka, koja kaže da Ričard Dikon ima svoje interese i želje da menja Beograd. Naš grad postaje svetska metropola, jer ne postoji puno gradova koji mogu da se pohvale delom Ričarda Dikona. Menjamo grad, ali i sebe, jer želimo da ostavimo lepše mesto za život budućim generacijama. Polovinom naredne godine ova skulptura će postati novi simbol Beograda. Veliko hvala i autorima koji su uložili vreme i glavnom urbanisti Milutinu Foliću, ali i svim ljudima koji su doprineli pozitivnim promenama u Beogradu – zaključio je Mali.

Skulptura je delo Mrđena Bajića i Ričarda Dikona, umetnika iz Velike Britanije, a predstavlja donaciju kompanije „Delta holding”.

Mrđen Bajić, jedan od dvojice autora, rekao je da skulptura predstavlja neodvojivi deo putanje celine pešačke pasarele koja bi trebalo da ponovo poveže prostorne punktove koje je istorija razdvojila.

– Ona je istovremeno rezime istraživanja koje je započeto još 2006. godine. Skulptura evocira susret haosa i geometrije, prirodnog i urbanizovanog, modernog i tradicionalnog, vode i grada u kontinuitetu nestabilnih istorijskih okolnosti i posebnosti geografskog okruženja – rekao je Bajić.

Predstavnica kompanije „Delta holding” Marija Desivojević Cvetković rekla je da joj je čast da u ime svojih kolega gradu Beogradu i Beograđanima preda ovo veličanstveno umetničko delo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana