Makron: Dogovor o nemačkoj vladi je ohrabrujući znak za Evropu Beta

Objavljeno: 12.01.2018. 18:26 Izmenjeno: 12.01.2018. 18:31

Predsednik Francuske Emanuel Makron pozdravio je danas načelni dogovor o formiranju koalicione vlade u Nemačkoj, ocenivši da je to „ohrabrujući“ signal za Evropu.

Makron je na konferenciji za medije u Parizu rekao da je „prerano za konačne zaključke“, ali je naveo da su uslovi sporazuma „bolji za evropski projekat“ od prethodnih pokušaja da se postigne dogovor o nemačkoj vladi krajem prošle godine, navodi Asošiejted pres.

Konzervativci nemačke kancelarke Angele Merkel, njena Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i sestrinska Hrišćansko-socijalna unija (CSU) i Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) postigli su danas, posle više od 24 sata pregovora, načelni dogovor o formiranju vlade, koji bi omogućio nemačkoj kancelarki da ostane na vlasti.

„Zadovoljan sam tim korakom napred“, rekao je Makron.

Proevropski nastrojen francuski predsednik je dodao da u tom dogovoru vidi „znak veoma povoljnog napretka u evropskim pitanjima“ za koja se zalaže.

Portparol francuske vlade Benžamen Grivo takodje je danas pozdravio načelni dogovor o formiranju koalicione vlade u Nemačkoj, ocenivši da je to „dobro za Evropu“ i da bi bilo „poželjno“ da ga socijaldemokrate ratifikuju, prenosi Frans pres.

„Dobre vesti izgleda stižu iz Nemačke, naravno uz rezervu da partije treba da prihvate koalicioni sporazum koji su izgleda postigli CDU, CSU i SPD“, rekao je Grivo posle sastanka francuske vlade.

Načelni dogovor koji je postignut u toku dana tek treba da potvrde organi CDU i SPD.

„Taj sporazum je dobar za Nemačku, dobar za Francusku i pre svega dobar za Evropu, to je važan element za stabilnost i za budućnost francusko-nemačkih odnosa, ali iznad svega za budućnost Evrope u mesecima i godinama koje dolaze“, rekao je Grivo.

U završnom dokumentu u koji je uvid imao Frans pres predvidjeno je da buduća koaliciona vlada saradjuje sa Francuskom kako bi „ojačala“ i „reformisala“ zonu evra.

Postignuta je i saglasnost da se godišnji broj tražilaca azila u zemlji ograniči na izmedju 180.000 i 200.000, što su tražili konzervativci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana