Lončar: Država misli na decu obolelu od raka Studio B,Tanjug

Objavljeno: 15.02.2018. 10:37 Izmenjeno: 16.02.2018. 11:43

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar posetio je jutros pacijente obolele od kancera na Institutu za majku i dete “Dr Vukan Čupić“ povodom Međunarodnog dana dece obolele od raka i tom prilikom poručio mališanima i njihovom roditeljima da država misli na njih i da će im pomoći da se izbore sa najopakijom bolešću. Povodom Svetskog dana dece obolele od raka, Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka – NURDOR organizovalo humanitarne skupove u više od 40 gradova sa kojih je u nebo pušteno hiljade zelenih balona u znak podrške mališanima koji se leče, kao i u znak sećanja na one koji se nisu izborili sa tom opakom bolešću.

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ nr

Ministar Lončar je naveo da se svake godine sve više sredstava odvaja za decu obolelu od kancera, da se proširuju kapaciteti i uvode nove metode lečenja, kao i da se dovode strani medicinski stručnjaci i deca šalju na lečenje u inostranstvo.

““Obezbedićemo još kuća i stanova za roditelje u decu koja su na terapiji kako ne bi sve vreme bili u bolnici već u atmosferi koja će bar malo da im olakša. Samo oni znaju kroz šta sve prolaze, a mi ćemo im pomoći da se izbore sa najopakijom bolešću““, poručio je Lončar.

 

Direktor Instituta za majku i dete “Radoje Simić rekao je da ta ustanova pokušava da svojim znanjem i osposobljenošću, a Fond i Ministarstvo opremanjem, stvori uslove za lečenje dece slične drugim bolnicama u svetu.

““Pošto smo mala zemlja i nemamo dovoljno tehnološke opremljenosti za retke bolesti, država je osnovala Budžetski fond koji od novembra 2014. obezbeđuje sredstva za lečenje dece u inostanstvu. Prošle godine na lečenje u inostranstvo poslato je petoro dece sa malignim bolestima““, naveo je Simić

On je naveo da je od osnivanja Budžetskog fonda 73 dece poslato u inostranstvu, dok su 173 biološka uzroka poslata na enzimske i genetičke analize, a strani strucnjaci su u Srbiji lečili 17 dece.

Prema njegovim rečima Fond je u protekle tri i po godine izdvojio oko 463 miliona dinara, oko 150.000 evra i oko 10.000 švajcarskih franaka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana