Srpski đaci ipak ostaju u Španiji do kraja aranžmana Tanjug, RTS

Objavljeno: 14.07.2018. 21:20 Izmenjeno: 15.07.2018. 11:07

Grupa od 106 ucenika iz Srbije koja nije mogla da uđe u hotel u Ljoret de Maru u Španiji ipak se neće danas vratiti kući, već će ostati do kraja aranžmana u tom letovalištu.Do obrta je došlo nakon što je organizator sakupio, i uplatio, novac za aranžman, rečeno je Novostima u Ministarstvu trgovine, telekomunikacija i turizma.

 

„Deca su dobro, vesela su i nasmejana. Smeštena su u hotelu “Samba“ u letovalištu Ljoret del Mar, gde će ostati do petka kada je ibilo planirano da se vrate“, kazala je pomoćnica ministra Vera Božić Trefalt.

Ona je dodala da su deca mogla i danas da budu vraćena kući, ali da su odlučila da ostanu do kraja aranžmana.

Inače, ranije je najavljeno da će protiv vlasnika agencije u čioj organizaciji je realizovano ovo putovanje biti pokrenut postupak.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je ranije danas da ceo slučaj nema veze sa turizmom i da je „malo reći da je reč o prevari“.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prethodno je saopštilo da je letovanje u Španiji tokom kojeg su učenici Devete gimnazije iz Beograda i još nekih beogradskih škola imali problem sa smeštajem, organizovala je samostalno profesorka istorije u Devetoj gimnaziji Snežana Martić, protiv koje će biti pokrenut disciplinski postupak u školi.

Turističkoj agenciji oduzimanje licence, disciplinski postupak protiv profesorke

Turističkoj agenciji „B2R“ biće oduzeta licenca, jer je prevarila beogradske gimnazijalce kojima nije uplatila smeštaj u špаnskom letovаlištu Ljoret de Mаr, kaže ministar Ljajić. Ministarstvo prosvete i škola ne snose odgovornost, jer je letovanje đaka u Španiji, samostalno, organizovala njihova profesorka.

Letovanje u Španiji tokom kojeg su učenici Devete gimnazije iz Beograda i još nekih beogradskih škola imali problem sa smeštajem, organizovala je samostalno profesorka istorije u Devetoj gimnaziji Snežana Martić, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Škola i ministarstvo ne mogu preuzeti nikakvu odgovornost, jer je profesorka putovanje organizovala u sopstvenoj režiji, bez ikakvog učešća škole i saglasnosti Ministarstva prosvete, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo podseća da su u godišnjem planu rada škole za 2017/2018. godinu ekskurzije organizovane u jesenjem periodu 2017. godine i da će protiv profesorke biti pokrenut disciplinski postupak u školi.

Mediji su u petak preneli da se na ekskurziji u letovalištu Ljoret de Mar u Španiji nalazi grupa učenika Devete gimnazije koja po dolasku u zemlju nije mogla da uđe u hotelski smeštaj koji je uredno platila.

Slučaj je juče ispitivala i policija, a za učenike je smeštaj obezbeđen tek uveče. Gimnazijalci danas polaze za Beograd.

Na poslednji slučaj nerealizovanog letovanja reagovao je i ministar turizma Rasim Ljajić, koji je rekao da su prevareni i roditelji i deca, te da će agenciji biti oduzeta licenca. Osim za turističku inspekciju, kaže ministar, posla ima i za druge nadležne organe.

Da se stane na put prevarama putnika, nadležni razmišljaju o novim zakonskim rešenjima. Moguće su veće garancije i keš depozit za osnivanje agencija koji bi mogao da bude 10.000 evra.

 

Ljajić: Uskoro moguće kolektivne tužbe potrošača

Uskoro će biti omogućene kolektivne tužbe u svim slučajevima kada je ugrožen kolektivni interes potrošača, što će biti omogućeno izmenama Zakona o parničnom postupku, najavio je danas ministar trgovine Rasim Ljajić.

Ljajić je rekao za RTS da je to rešenje i ranije bilo predviđeno, ali da je ta odredba zakona bila osporena na sudu, dok će sada biti omogućena kolektivna sudska tužba u svim slučajevima gde je ugoržen kolektivni interes.

On je kazao da će to puno značiti u slučajevima kada pojedinici zbog visokih sudskih troškova nemaju interes da pokreću tužbe, a zajednička šteta je ogromna.

„Na, primer, kada zbog naponske mreže stradaju električni uređaji u domaćinstvu možete kolektivno da tražite nadokandu, zatim u slučaju putovanja i turističkih agencija, računa koji nisu realni, hrane ako su ljudi imali zdravstvene probleme. Postoji čitav niz slučajeva gde je ugrožen kolektivni interes“.

Ljajić je kazao da na tom rešenju radi, pre svega, Ministarstvo pravde i da će to biti veliki iskorak za potrošače da ostvare svoja prava.

Kada je reč o telekomunikacionim uslugama, Ljajić je rekao da je postojala jedna nepravična praksa da, na primer, ako je potpisan ugovor sa nekim operaterom koji traje dve godine i nezadovoljni ste posle pola godine, niste mogli da ga raskinete ako ne platite sve rate u trajanju od dve godine.

To je sada ukinuto rešenjem Ministarstva trgovine na osnovu Zakona o zaštiti potrošača, tako da će se u takvim slučajevima plaćati samo razlika između popusta i realne cene.

„Definitivno zakonsko rešenje biće doneto i Zakonom o elektronskim komunuikacijama na jesen, kada očekujem da bude usvojen u skupštini“, rekao je Ljajić dodajući da je predlog zakona već usvojen na vladi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana