Linta:Hrvatska će morati da isplati naknadu štete Srbima Tanjug

Objavljeno: 10.02.2018. 13:10 Izmenjeno: 10.02.2018. 13:10

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je, povodom pitanja ratne odštete koje je pokrenuo hrvatski premijer Andrej Plenković, da će će Hrvatska morati da isplati naknadu štete za srušene srpske kuće i privredne objekte u terorističkim akcijama koje su počinile hrvatske policijske, paravojne i vojne formacije.

 

Linta u izjavi za javnost navodi da su, prema podacima hrvatskih organizacija, hrvatske policijske i paravojne formacije tokom 1991. i 1992. godine minirale u terorističkim akcijama preko 10.000 srpskih kuća i privrednih objekata u desetinama hrvatskih gradova gde nije bilo ratnih dejstava.

Prema podacima bjelovarskog Udruženja osoba oštećenih terorističkim đelovanjem „Pravda“ samo na području bivše opštine Bjelovar od 1991. do 1995. godine srušeno najmanje 650 objekata, najvećim delom u vlasništvu Srba.

Šire područje Bjelovara, gde su se događali teroristički i diverzantski napadi, bilo je izvan područja ratnih operacija. Broj Srba na tom području smanjio na 1863, dok ih je početkom 90-ih bilo oko 15 000 što najbolje govori „da je u pitanju bilo etničko čišćenje Srba od strane Tuđmanovog režima“, navodi Linta.

On podseća i da je prvi predsjednik Udruženja „Pravda“ bio pokojni Ivan Srnec, Hrvat čija je kuća, takođe, minirana jer je kao zamenik načelnika Policijske uprave Bjelovar 1991. godine počeo tražiti krivce za rušenje srpskih kuća i privrednih objekata.

„Jasno je da se radilo o organizovanom državnom teroru što potvrđuje i činjenica da policija nikada nije nikoga uhapsila, kao što nije bilo ni istraga ni informativnih razgovora“, ocenjuje Linta.

Linta ističe da hrvatski premijer dobro zna da će Hrvatska jednom morati da isplati naknadu štete na srušene sprske kuće i privredne objekte u terorističkim akcijama koji su počinile hrvatske policijske, paravojne i vojne formacije.

„Upravo sistematsko miniranje preko 10.000 srpskih kuća i privrednih objekata u desetinama hrvatskih gradova gde nije bilo ratnih dejstava, prije svega, tokom 1991. i 1992. godine jedan je od brojinh dokaza da je Tuđmanov režim izvršila agresiju na srpski narod na području Hrvatske“, zaključuje Linta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana