Li Ming: Verujemo u plodonosnu posetu predsednika Kine Srbiji tanjug

Objavljeno: 01.05.2024. 16:55 Izmenjeno: 01.05.2024. 16:55

Ambasador Kine Li Ming ocenio je da poseta predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji, na najvišem državnom nivou, predstavlja prekretnicu za podizanje nivoa saradnje i nadogradnju odnosa Srbije i Kine. „Verujemo da će Srbija biti sjajan domaćin posete i da će poseta biti uspešna i plodonosna“, rekao je Ambasador Li Ming novinarima uoči početka zvanične posete […]

Ambasador Kine Li Ming ocenio je da poseta predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji, na najvišem državnom nivou, predstavlja prekretnicu za podizanje nivoa saradnje i nadogradnju odnosa Srbije i Kine. „Verujemo da će Srbija biti sjajan domaćin posete i da će poseta biti uspešna i plodonosna“, rekao je Ambasador Li Ming novinarima uoči početka zvanične posete predsednika Si Đinpinga Evropi koja, pored Srbije, uključuje Mađarsku i Francusku a koja, kako je ocenio, ima veliki značaj i za razvoj kinesko-evropskih odnosa. Ambasador je naglasio da kao najznačajniju aktivnost posete koja dolazi posle osam godina, ističe sastanak dvojice šefova država Si Đinpinga i Aleksandra Vučića iako će, kako dodaje, boravak kineskog predsednika pratiti i niz drugih važnih aktivnosti. Dvojica šefova država poslaće niz važnih poruka, između ostalog i tu da je pod njihovim vođstvom obezbeđeno stalno napredovanje odnosa naše dve zemlje, kazao je ambasador.

„Čelično prijateljstvo Kine i Srbije je duboko. Poslednjih godina, pod rukovodstvom predsednika Sija i Vučića, kinesko-srpski odnosi su na visokom nivou i postižu plodne rezultate. Predsenik Si, će na poziv Vučića, ponovo posetiti Srbiju za nekoliko dana, posle osam godina. Kineska strana je spremna da iskoristi tu posetu, da otvori novo poglavlje u istoriji u srpsko-kineskih odnosa“, rekao je Ming u obraćanju nakon obilaska radova na izgradnji kompleksa EXPO 2027 i Nacionalnog fudbalskog stadiona. On je istakao značaj projekat EXPO 2027 i zahvalio se predsedniku Vučiću i Vladi Srbije na podršci koju je dao kineskim kompanijama. „To je veliki međunarodni događaj koji je izazvao svetsku pažnju. Predsednik Vučić mu pridaje veliki značaj i on je ukazao na novi pravac ekonomskog razvoja Srbije. Narod Srbije i regiona sa nestrpljenjem očekuje taj događaj“, rekao je Ming. On je dodao da je uveren da će EXPO doneti Srbiji tri miliona turista, investicije i nove mogućnosti za razvoj odnosa Kine i Srbije. „Kina je poslednjih godina stekla bogato iskustvo u organizovanju međunarodnih događaja i spremni smo da sarađujemo sa srpskim partnerima na realizaciji tog modernog događaja. Istovremeno, pozivamo naše kompanije da pokažu svoje prednosti u izgradnji takvih projekata i da sarađuju sa srpskom stranom“, poručio je Ming.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 27°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana