Letačka obuka na školskom avionu „lasta“ Tanjug

Objavljeno: 08.01.2020. 17:58 Izmenjeno: 08.01.2020. 22:01

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici letačkoj obuci na školskom avionu „lasta“ koji se koristi i za obuku kadeta Vojne akademije.

Govoreći o značaju tog vazduhoplova, komandant 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade potpukovnik Boško Šerbedžija istakao je da se u toj jedinici od prošle godine u naoružanju nalazi avion „lasta“.

„Njegovim uvođenjem u operativnu upotrebu i njegovim uključivanjem u proces letačke obuke, obuka je kvalitativno značajno unapređena. Avion “lasta“ svojom savremenom digitalnom avionikom i uređajima obezbeđuje obuku u osnovnom, navigacijskom, figurnom, instrumentalnom i noćnom letenju“, rekao je Šerbedžija.

Kako je naveo, kadeti na taj način stiču odlične preduslove za prelazak na avion G-4, na kome završavaju obuku u Vojnoj akademiji, kao i sva neophodna znanja i predispozicije da postanu piloti Ratnog vazduhoplovstva.

Instruktor letenja iz 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile major Aleksandar Mrvić istakao je da je zadatak te eskadrile selekcija kandidata, a zatim i početna i osnovna obuka na avionu „lasta“ V-54.

„Ti isti kandidati postaju kadeti, i kada prođu taj selektivni nivo obuke, i na četvrtoj godini školovanja počinju s obukom na avionu tipa “lasta“““, naveo je Mrvić dodajući da je vazduhoplov „lasta“ odličan prelaz između selektivne obuke i obuke na avionu „Super Galeb“ G-4, a zbog letnih karakteristika i performansi ““laste““ veoma je značajno što je uveden u naoružanje našeg vazduhoplovstva.

Važan element upotrebe svakog vazduhoplova je i održavanje, jer avion u svakom trenutku mora biti ispravan, a stariji vodnik prve klase Goran Teodorović koji je zadužen za prvostepeno održavanje na avionu ““lasta““ V-54, naglasio je da je reč o dosta složenijem vazduhoplovu za održavanje od ostalih iste namene koje je jedinica do sada koristila za početnu obuku.

““Prošli smo sve obuke za održavanje i u prvom i drugom stepenu ovog tipa vazduhoplova i spremni smo da održavamo njegovu kompletnu ispravnost. Reč je o avionu novije proizvodnje, s novom avionikom, novom tehnologijom i kompletno je digitalan, izbačeni su svi analogni uređaji““, naveo je Teodorović dodajući da taj nivo digitalizacije omogućava očitavanje podataka, parametara rada motora u vazduhu i na zemlji, što je savremenije od onih koje su u jedinici za tu namenu koristili.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana