Lavrov: Rusija će uskoro proterati britanske diplomate Tanjug

Objavljeno: 15.03.2018. 13:18 Izmenjeno: 15.03.2018. 13:18

Rusija će uskoro proterati britanske diplomate kao odgovor na britansku odluku da proteraju 23 ruskih diplomata nakon trovanja bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja nervnim agensom, izjavio je danas minsitar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Apsolutno. Uskoro“, rekao je Lavrov, preneo je Rojetrs pozivajući se na RIA Novosti.

On je istakao da su britanske optužbe da je Rusija umešana u napad neprihvatljive.

Ambasada Rusije u Londonu navela je juče da smatra neprijateljskim aktom proterivanje ruskih diplomata, što je Britanija učinila nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke u Solsberiju prošle sedmice.

„Mi smatramo ovo neprijateljskim aktom, koji je potpuno neprihvatljiv, neopravdan i kratkovid“, navedeno je u saopštenju Ruske ambasade, preneo je Rojters.

U saopštenju se navodi i da su pogoršanje odnosa između Rusije i Velike Britanije u ovom trenutku apsolutno odgovorni aktuelni britanski politicki lideri.

Britanska premijerka Tereza Mej prethodno je najavila da će proterati 23 ruskih diplomata, a nakon napada nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku.

Mej je ostavila 10 dana ruskim diplomatama da napuste Veliku Britaniju, preneo je AP, navodeći da je to „najveće proterivanje diplomata“ od perioda Hladnog rata.

Britanska premijerka je rekla da je Rusija pokazala prezir prema britanskoj želji da objasni pokušaj ubistva bvšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije, te da takvo rusko delovanje predstavlja „nezakonito korišćenje sile“.

Mej je najavila više ekonomskih i diplomatskih mera, uključujući i otkazivanje bilateralnih kontakata na visokom nivou sa Rusijom, kao i da će zatražiti od kraljevske porodice da ne prisustvuje svetskom fudbalskom kupu u Rusiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana