Laparoskopski uklanjaje tumora debelog creva Tanjug, Pink

Objavljeno: 11.07.2019. 11:37 Izmenjeno: 11.07.2019. 11:37

U prva četiri meseca ove godine u KBC Dragiša Mišović urađeno je 100 složenih laparoskopskih operacija karcinoma debelog creva bez otvaranja stomaka, kaže direktor te ustanove prof. Vladimir Ðukić.

On je za TV Pink istakao da su hirurzi u Mišoviću potpuno ovladali tom tehnikom, a prednost ove metode je što oporavak pacijenta kraće traje.

U istom periodu u toj bolnici urađeno je više od 500 laparoskopskih operacija žučne kese, više od 600 operacija hernija, oko 1.000 koronarografija, stentovanja. Zaposleno je šest mladih lekara i više od 70 šestara.

„Posle devet i po godina mogu da kažem da je bolnica potpuno profunkcionisala zahvaljujući ozbiljnoj pomoći Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravlja“, rekao je Ðukić.

Dodaje da je u Mišoviću vraćena perspektiva, da lekari koji su tamo zaposleni mogu da budu zadovoljni uslovima rada i međuljudskim odnosima i da kod njih postoji želja za napredovanjem.

Od jeseni će lekari iz Mišovića imati priliku da se usavršavaju u AKH klinici u Beču.

U Mišoviću je počeo sa radom i Centar izvrsnosti za zapaljenska obolenja debelog creva.

„Imali smo sreću da je prof. Dino Tarabar prešao sa VMA kod nas. Osim Centra za endoskopiju, gde je je urađeno više od 4.000 endoskopskih procedura, kolonoskopija, gastroskopija, endoskopskih biopsija, imamo i centar za zapaljenska oboljenja debelog creva gde se primenjuje inovativna terapija“, naveo je Ðukić.

Kaže da se u toj bolnici na transparentan način prate tokovi novca, da imaju softver pomoću koga jednim klikom može da se vidi stanje potrošnog materijala, lekova, fakturisanje i kako se distribuira novac od RFZO, prema dobavljačima, kako se servisiraju obaveze.

„Veliki je novac u zdravstvu, a koristi se za infrastrukturne radove, za inovativnu terapiju u lečenje onkoloških pacijenata. Mislim da naši pacijenti dobijaju dobru uslugu za taj novac koji je opredeljen za zdravstvo“, rekao je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana