Lakša procedura za vantelesnu oplodnju o trošku države Beta

Objavljeno: 25.02.2017. 11:27 Izmenjeno: 25.02.2017. 11:27

Predsednica Republičke komisije za medicinski potpomognutu oplodnju Ana Mitrović Jovanović rekla je jutros da je stručna komisija predložila da se papirološke, birokratske procedure pojednostave, kao i da za prvostepenu komisiju uopšte ne bude potrebno dostavljanje mikrobiološke dokumentacije.

 

„Mnoge žene ili njihovi partneri, izgube silno vreme lečeći raznorazne infekcije a onda izgube i vreme da se jave do te neke gornje granice kada mogu biti uključene u postupak besplatnog vantelesnog oplodjenja“, kazala je Mitrović Jovanović za Radio-televiziju Srbije.

Ona je podsetila da je starosna granica za žene koje ulaze u proces vantelesne oplodnje podignuta ; sa 40 na 42 godine.

Pravilnik koji to omogućava stupio je na snagu, tako da svi parovi kojima je neophodna vantelesna oplodnja mogu da se prijave u neku od državnih ili privatnih klinika u kojima se taj postupak radi o trošku države.

Mitrović Jovanović smatra da je to zaista dobra vest i da je stručna komisija predložila da uopšte ne postoji ta gornja granica – da je zapravo procenjuju stručnjaci i ona zavisi od toga koliki je reproduktivni potencijal para u trenutku kada se javi. ;

Ona je ukazala da je biomedicinski potpomognuto oplodjenje veoma skupo i da država nema para da to svima omogući pa je moralo da se postavi neka starosna granica, i za sada je to 42 godine.

Prema njenim rečima, liste čekanja za oplodnju su minimalne i kada beogradska klinika „Narodni front“ kao eminentna institucija bude počela da radi punim kapacitetom te liste će biti minimalne ili ih neće biti.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana