Lajčak:O situaciji na severu KiM strateški razgovori s partnerima iz SAD,Evrope tanjug

Objavljeno: 19.09.2023. 10:03 Izmenjeno: 19.09.2023. 10:05

„Cenim zanimljivu diskusiju o dešavanjima u Savetu Evrope i potvrdu naše kontinuirane saradnje u promovisanju evropskih standarda na Zapadnom Balkanu“, zaključio je Lajčak.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak naveo je da se nadao boljem ishodu dijaloga u Briselu i najavio strateške razgovore s evropskim i američkim partnerima o narednim koracima u vezi s napetom situacijom na severu KiM. Osvrćući se na prethodnu sedmicu, Lajčak je napisao na Fejsbuku da se EU nadala boljem ishodu poslednjeg sastanka u Briselu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u okviru dijaloga na visokom nivou. „Stanje u dijalogu, zajedno s napetom situacijom na severu Kosova biće predmet predstojećih strateških razgovora sa našim američkim i evropskim partnerima kako bismo odredili naše naredne korake“, naveo je Lajčak. Podsetivši da se nakon sastanka na visokom nivou, obratio ambasadorima država članica EU u Briselu, izrazio je zahvalnost na njihovom interesovanju za dijalog i na snažnoj podršci. Dodao je da se sastao i sa direktorom za politička pitanja i spoljne odnose Saveta Evrope Miroslavom Papom, kojeg je, takođe, informisao o dijalogu. „Cenim zanimljivu diskusiju o dešavanjima u Savetu Evrope i potvrdu naše kontinuirane saradnje u promovisanju evropskih standarda na Zapadnom Balkanu“, zaključio je Lajčak.

Američki Stejt department pohvalio je, kako je navedeno, „neumorne napore“ specijalnog predstavnika Evropske unije Miroslava Lajčaka u pregovorima Beograda i Prištine. Saopštenje u ponedeljak usledilo je kao odgovor na zahtev Glasa Amerike na albanskom jeziku za reakciju povodom izjava premijera privremenih prištinskih institucija Alјbina Kurtija, koji je optužio Lajčaka za pristrasnost i stavove protiv Prištine, na prošlonedelјnom sastanku strana u Briselu. Kurti je naveo da je o ovom pitanju poslao pisma vodećim zapadnim zemlјama, optužujući Lajčaka, između ostalog, da „iskrivlјuje proces“. U odgovoru za Glas Amerike, portparol Stejt departmenta nije potvrdio niti demantovao da li je pismo stiglo u Vašington, ali je rekao da: „Mi (SAD) ostajemo blisko angažovani sa Kosovom, Srbijom i partnerima iz EU u dijalogu koji omogućava Evropska unija. Zahvalјujemo i prepoznajemo neumorne napore specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka“, navodi Glas Amerike na albanskom jeziku.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da sa specijalnim savetnikom američkog Stejt departmenta Derekom Šoleom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom deli isto shvatanje situacije na Zapadnom Balkanu i sličan pogled na način za napredak. Lajčak je na društvenoj mreži X (Tviter) naveo da je u Njujorku večerao sa Šoleom i Eskobarom, koje je nazvao „dobrim prijateljima“. „Uvek je korisno ponovo potvrditi da delimo isto shvatanje situacije na Zapadnom Balkanu i da smo na istoj liniji u pogledu puta napred“, poručio je Lajčak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana