Kusturica: Sebe ne vidim u politici Tanjug

Objavljeno: 09.01.2017. 23:25 Izmenjeno: 09.01.2017. 15:25

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica izjavio je danas da sebe nikako ne vidi u politici i da je baviti se politikom danas na Balkanu kao „kada biste stali na odron i znali sigurno da će da vas odnese“.

„Ja se divim ministru (Vladanu Vukosavljeviću) da se uopšte bavi politikom i on to radi iz obrazovanja i potrebe da u svakoj sferi dovede red i pokuša da učini nešto dobro, ali ja mislim da je bavljenje politikom na Balkanu kao kada biste stali na odron i znali sigurno da će da vas odnese“, rekao je Kusturica odgovarajući na pitanja novinara povodom spekulacija da bi mogao da se kandiduje za predsednika Srbije.

„Kako Andrić napisa negde “mrtvom se vuku u zube gleda“ i ja mislim da je to najvažnije. Ovaj novi svet, posebno vaš svet, koji je spoljni svet koji barata informacijama, ne pravi razliku između mrtvih i živih i utoliko je mnogo važno da se čovek ne postavi na klizavicu dok živi, pa da kad umre da bi mogli eventualno da mu zameraju, kao što su novinari zamerali Momi Kaporu dok se još nije ohladio“, dodao je reditelj na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture.

Osnivač festivala „Kustendorf“ naglasio je da sebe nikako ne vidi u politici.

„Oni koji pomisle da bih ja to mogao, ne shvataju do koje je mere do komplikovano, do koje mere to ne podrazumeva znanje, temperament i do koje mere je to u savremenim uslovima uglavljeno u kapital i sve ono što on predstavlja i šta bi taj političar trebalo da predstavi, ne samo rečju“, kazao je on.

Kusturica je ocenio da smo „došli u vreme kada više ideje, pamet na tom nivou predsednika i predsednika vlade ne predstavljaju samo ono što oni osećaju i misle nego ono ispred čega stoje“.

Priznati reditelj će danas govoriti na svečanosti povodom Dana Republike Srpske i očekuje negativne reakcije zbog toga.

„Biće sto posto sve najgore o meni. Ja sam toliko navikao na to, da kada ne bi izgovorili taj jedan paket besmislica i gluposti, bio bih vrlo zbunjen. Tako da očekujem sve najgore, a kada čuju govor, biće “oduševljeni““, rekao je Kusturica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 17°C

-

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana